Kupinovo vino od davnina se koristi kao prirodni lek za anemiju. Takođe, reguliše krvni pritisak, snižava holesterol i pojačava cirkulaciju krvi. Dovoljno je svakodnevno popiti malu čašicu kupinovog vina, na prazan stomak.

Sastojci:

  • 4 kg kupina
  • 1 kg šećera

Priprema:

Kupine izgnječiti rukom ili samleti na mašini za meso, pomešati sa šećerom i sipati u tegle. Tegle ne puniti do vrha, već ostaviti prazne za četvrtinu . Poklopiti tanjirićem ili čistom gazom i ostaviti na tamnom i hladnom mestu sedam dana. Posle tog vremena, komina od kupina će se podići uvis, a sok će ostati na dnu.

Odvojiti kominu,a sok procediti kroz gazu i sipati u čiste tegle. Poklopiti i ostaviti u hladovini na još sedam dana, dok sav talog ne padne na dno. Kroz sedam dana pažljivo procediti sok od taloga, pa ga sipati u sterilisane staklene flaše, povezati samo gazom. Posle nekoliko dana, kada vino više ne bude šuštalo, zatvoriti flaše zapušačima od plute i ostaviti na hladnom mestu.

U oceđenu kominu od kupina sipati malo vode, staviti na sunce, pa posle 15 dana procediti. Na taj način dobiće se odlično sirće.

Bakina zimnica

Idite nazad na Bakin kuvar

PODELI: