Zdravka-KrstulovicZdravka Krstulović je bila harizmatična glumica, besprekorne dikcije, lepa, decentna, uvek vedrog, mladalačkog duha. Živela je za pozorište, do kraja predana poslu, jednostavna, sa svima ljubazna i vrhunski profesionalac..

Rodjena je 30.maja 1940.godine u Splitu. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu, uporedo sa gimnazijom. Od rane mladosti se bavila scenskim umetnostima, baletom, operetom i glumom u amaterskom pozorištu u Splitu. Završila je pozorišnu akademiju, i kao stipendista HNK Split, odmah dobila stalni angažman (1965). Tada je ostvarila niz uloga: Mare u Kati Kapuralici, Kate Aždaja u Libru Marka Uvodića, Šarlot Kordej u Mara-Sadu, naslovna uloga u Svetoj Ivani, Helena u Trojankama, Ismena u Antigoni, Dezdemona u Otelu, Kalamiti Džejn u istoimenom mjuziklu..

Od 1971.godine prelazi u slobodne umetnike i nastupa uglavnom u zagrebačkim pozorištima ITD i “Teatar u gostima”. Široj javnosti postala je poznata ulogom Andje u popularnoj TV seriji “Malo misto”, autora Miljenka Smoje, iz 1970.godine. Jedanaest godina kasnije, Smoje piše scenario za novu seriju o gradu Splitu “Velo misto”, a Zdravka igra nezaboravnu ulogu Violete. Igrala je još i u serijama “Nepokoreni grad” (1981), “Putovanje u Vučjak” (1986)…Snimila je devet igranih filmova, pomenimo “Bog je umro uzalud”(1969), “Servantes iz malog mista”(1982), “Zadarski memento”(1984), “Kontesa Dora”(1993).

1978.godine vratila se u splitski HNK i tu je ostala do 1999.godine, kada je otišla u penziju. U tom periodu ostvarila je brojne pozorišne uloge – Glorija, Petrunjela, Gertruda,, Donja Elvira, Jokasta…

Za svoj umetnički rad dobila je niz nagrada, između ostalih Godišnju nagradu grada Splita 1982; Nagradu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske 1967. godine. Posljednju u nizu nagrada dodelilo joj je matično HNK Split, novoustanovljenu nagradu “Ivo Tijardović” za najbolje umetničko ostvarenje.

Zdravki Krstulović je 1999. godine, posle poslednje uloge u karijeri u predstavi “Buzdo” u sklopu Splitskog ljeta, dijagnostifikovana Alchajmerova bolest. Prebačena je u starački dom u Varaždinu, gde je preminula posle četiri godine. Sahranjena je u rodnom Splitu.

Film i pozorište

PODELI: