Sa svojom visoko rezonantnom i sofisticiranom vokalnom snagom, harizmatičnom ličnošću i izrazito nezavisnim duhom, Barbara Streisend je postala slavna kao jedna od najkreativnijih i komercijalno najuspešnijih pevačica.

Uspon Strejsendove kao pevačice bio je izvanredan ne samo zbog toga što je njena popularnost postignuta uprkos dominantnom muzičkom trendu – rock & roll – koji nije pratila, već i zato što je koristila svoje vokalne sposobnosti za izgradnju svoje druge karijere – fillmske i pozorišne glumice,  kao i filmske rediteljke. Od samog početka bila je zapažena i nagrađivana.

Dobila je najprestižnije nagrade, uključujući i osvajanje dva Grammija za njen prvi album iz 1963. Album Barbra Streisand, kao najbolja glumica osvojila je Oscar za svoj filmski debi 1968. godine Funny Girl, i Grammi i Oscar za svoj rad iz 1976. godine A Star Is Born. Njen filmski rad imao veliki kulturni efekat, a uključuje klasike kao što je spomenuta Funny Girl, 1972.

Ona je i prva žena koja je osvojila Zlatni globus kao najbolja režisererka za film Yentl iz 1984. godine, gde je takođe glumila i komponovala muziku. Ipak, najviše se bavila pevanjem, sa 11 albuma koji su bili broj jedan, što nijedna žena nije postigla

Među njenim drugim priznanjima su i pet nagrada Emmi, nagrada Kennedi Center Honors, četiri nagrade Peabodi, predsednička medalja slobode i devet zlatnih globusa. Daleko od scene, Strejsend je otvoreni aktivista za građanska prava i zaštitu životne sredine koji je osnovala sopstvenu fondaciju Streisand.

 

Detinjstvo i mladost

 

Rođena 1942. godine i odrasla u Bruklinu u Njujorku.

Njena majka, Diana, podigla je Barbaru i njenog starijeg brata, Sheldona, radeći kao sekretarica u javnom školskom sistemu u Njujorku, ali porodica jedva da je preživela na ivici siromaštva. Preselili su se kod Barbarine i babe i dede da im pomognu da spoje kraj s krajem. Njena majka se tada ponovo udala 1949. godine, za prodavca polovnih automobila Louisa Kinda. Njena polusestra, Rosalind, rođena je 1951. godine.
Strejsend je opisala svoje detinjstvo kao bolno. Bila je stidljiva kao dijete i često se osjećala odbačenom od strane druge dece, jer je njen izgled bio neobičan. Pored toga, nije imala dobre odnose sa svojim očuhom i smatrala ga je uljezom u svom životu.  Takođe nije našla nikakvu podršku od svoje majke, koja je smatrala da je previše neprivlačna da bi ostvarila svoje snove o šou biznisu.
Kao dete, pevala je u školskom horu. Nakon osnovne škole, Strejsend je bila učenica srednje škole Erasmus Hall gdje je upoznala budućeg saradnika, Neila Diamond-a. Čak i pre nego što je Barbra završila srednju školu, putovala je u Njujork kako bi studirala glumu. Sa 15 godina upoznala je Anitu i Alana Millera u pozorištu Cherri Lane u Greenvich Villageu. Strejsend je napravila dogovor sa parom; ona bi čuvala decu u zamenu za stipendiju Alanove škole glume. Diplomirala je na Erasmus High školi 1959. u dobi od 16 godina. Bila je četvrta u klasi.
Streisand nikada nije pohađala koledž. Umesto toga, preselila se na Manhattan 1960. godine, nakon što je završila srednju školu. Tamo je delila nekoliko stanova sa prijateljima, uključujući i glumca Elliotona Goulda, za koga se udala 1963. godine. Bili su u braku osam godina. Zajedno su imali jedno dijete, Jason.

Karijera

Dok je radila na kancelarijskim poslovima i pohađala časove glume, Strejsend je bila ohrabrena da uzme učešće u takmičenju Talenat talenata u lokalnom klubu. Veče je bilo sjajno, i ubrzo se upustila u karijeru pevačice kabareta, spustivši srednji “a” iz njenog imena tako da se ističe. Njen živahni sopran ubrzo je osvojio Strejsendovu vernu publiku u lokalnim klubovima, kao što su Bon Soir i Plavi anđeo.
Tvrdi da je naučila kako da pokrije svoju nesigurnost na pozornici proučavajući blistavost Drag-kueensa koje je srela tokom tog vremena. Ipak, Barbarino izbegavanje javnih nastupa je ozloglašeno. Izbegalavala je nastupe uživo skoro tri decenije zbog napada treme. Fobiju pripisuje koncertu u centralnom parku u Njujorku 1967. godine, tokom kojeg je zaboravila stihove jedne od njenih pesama.

Kratko se probijala kao glumica i pevačica noćnih klubova u Njujorku početkom šezdesetih godina pre nego što je prvi put učestvovala na Broadvaiskoj predstavi, 1962. godine. Albumi za tu predstavu, kao i naknadni nastup na studijskom oživljavanju Pins and Needles, bili su njeni prvi snimci. Potpisivanjem ugovora sa Columbia Records, izdala je svoj prvi album, The Barbra Streisand Album, 1963. godine. Album je postao Top Ten, dostigao je rekord u prodaji.

Ali, uprkos tri uspešna albuma početkom 1964. godine, Strejsend je okrenula leđa potencijalno unosnim koncertima  u korist glavne uloge na Brodveju u mjuziklu Funny Girl, u kom je igrala više od dve godine. “People” iz tog mjuzikla postala je njen prvi Top Ten singl, a album People je prvi LP-ov top-top. Ona se na televiziji pojavila 1965. godine sa My Name Is Barbra. Godine 1967. Barbara je otišla u Hollivood da snimi film Funny Girl, za koji će osvojiti Oscara.

Broadway albumom sedamdesetih godina,  uspješno je pomirila svoje muzičke i filmske talente, prvo u filmu The Way We Were, hit filmu sa tematskom pesmom koja je postala njen prvi singl broj jedan, a zatim i  A Star Is Born, koji je predstavljen njen drugi singl, Evergreen, pjesma koju je  sama napisala. Od tog trenutka svaki album koji je izdala prodala imao je najmanje milion primeraka.

Krajem sedamdesetih, postigla je veliki uspeh u sarađivanju sa Neilom Diamondom, Ne donosite mi cveće, hit broj jedan, kao i “No More Tears Enough Is Enough“, sa Donnom Summer. Imala je svoj najprodavaniji album 1980. godine sa Guilti-om, koji je napisao i producirao Barri Gibb iz Bee Gees-a i sadržao je hit broj “Woman in Love“.

Godine 1983, Streisandin prvi rediteljski rad, Yentl, postao je uspešan film sa Top Ten albumom. Godine 1985, The Broadway Album ju je vratio na vrh lestvice. Godine 1991. objavljen je Just for the Record …, retrospektiva najpopularnijih pesama. Barbara se vratila na koncertnu scenu 1994. godine, ši rezultat je povratak na Top Ten listu,  albumom The Concert, sa milionskim tiražom. Godine 1996. režirala je svoj treći film, “Mirror Has Two Faces“, a 1999. je izdala “Love Like Ours“.

U poslednjih nekoliko godina Barbara je objavila albume Love Is the Answer i What Matters Most u 2009. i 2011. godini. Na jesen 2012, objavila je dolazak novog albuma: Release Me, kolekciju neobjavljenih materijala .. Sledila je 2014. godina i albumi dueta sa serijom hvaljenih muških umetnika, uključujući Stevie Vonder, Billi Joel i John Legend.

Barbara se udala drugi put 1. jula 1998. godine za glumca James Brolina. Barbara je u to vreme snimila album ljubavnih pesama pod nazivom “Love Like Ours” (1999). U kolekciji se pojavio hit duo “If You Ever Leave Me” sa Vince Gill-om.

Zanimljivosti

Godine 2018, Barbara je izazvala burne reakcije najavom da je klonirala svog voljenog psa, Samanthu, nakon njene smrti. Mnogi su smatrali taj potez skandaloznim.

Barbara je kreirala desetine zlatnih i platinastih albuma. Smatra se najprodavanijim ženskim umetnikom svih vremena. Streisand je imala Broj 1 album u svakoj od posljednje četiri decenije – najveća dugovečnost za bilo kog solo umetnika.

Barbara je prodala oko 250 miliona ploča širom svieta, dobitnica je dva Oskara, jedne nagrade Toni, pet Emmija, 10 Gramija, 13 Zlatnih globusa, Nagrade za životno delo Američkog filmskog instituta.

Godine 2015. bila je počašćena kao dobitnica Medalje slobode.

PODELI: