Branislav Lala Kovačev je naš , u međunarodnim razmerama, najtraženiji jazz – bubnjar, koji je uspeo zahvaljujući svojoj obdarenosti , a bez nekog posebnog školovanja, da dostigne zavidan umetnički i tehnički nivo sviranja koji ga je proslavio na mnogim svetskim pozornicama i klubovima. Pored sviranja bavio se i kompozicijom , autor je nekih tema, a svakako da je najpoznatija ‘Four For Slavia’ .

U mladosti je učio trubu u Kikindi gde je i rođen 19. novembra 1939. godine, a tek nakon dolaska u Beograd, gde završava gimnaziju, počinje kao samouk da svira bubnjeve. U Beogradu je bio u situaciji da se sretne sa raznim džez muzičarima, pa je na taj način došao u kontakt sa tom vrste muzike, koja ga je kasnije i proslavila.

<

Lala je kao amater svirao u manjim i ne toliko značajnim grupama, ali je vrlo uskoro započeo i profesionalno bavljenje muzikom,

i to u dixieland ansamblu pod imenom ‘Dinamo’, sa kojim je snimio i prvu PL ploču.

U nekom modernijem džez okruženju naći se sarađujući sa ‘Ansamblom solista Udruženja muzičara džeza i zabavne muzike Srbije’ , zatim i sa kvintetom Aleksandra Koraća i kvartetom Aleksandra Subote. Upravo je sa tim sastavima nastupio na prvom jazz festivalu na Bledu, gde je pratio i neke od beogradskih vokalnih i instrumentalnih solista.

Godinu dana kasnije svirao je u triju Vase Beloševića i postaje najmlađi član ‘Jazz orkestra Radio- televizije Beograd’ , a sa ovim orkestrom je nastupao na trećem bledskom jazz festivalu i svirao na tunejama po Mađarskoj, Rumuniji, SR Nemačkoj i Čehoslovačkoj.

Ponovo je bio na Bledu sa triom Vasilija Beloševića, a kao solist nastupa na međunarodnom festivalu lake muzike u Minhenu, kao i u džez programima J.E. Bernedta u Baden – Badenu. Takođe je bio član i trija Vladimira Vitasa , a sa Beloševićem nastupa stalno i u beogradskom lokalu ‘Cafe Terazije’.

1965 godine odlazi u Skandinaviju i to najpre u Norvešku, gde svira po klubovima i ponekad prati Nadu Knežević, a zatim ide i u Švedsku i Dansku. Nakon godinu dana se seli za SR Nemačku, gde je i nastavio svoj život i stvaralaštvo.

U SR Nemačkoj je prvo svirao sa Horstom Jankowskim sa kojim je snimio veliki broj ploča za ‘Intercord’ i ‘MPS’ , a gostovali su zajedno po raznim evropskim, američkim i afričkim gradovima. U Štutgartu je bio član ansambla ‘Radio Jazz Group Stuttgart’ kao i sastava ‘Et Cetera’ sa Wolfgangom Daunerom. Sa tim sastavom je nastupio na međunarodnim džez festivalima u Moersu, Nirnbergu, Cascaisu i Cirihu, a takođe je snimio i dvostruki album za ‘MPS’.

Sve više se afirmisao kao slobodan umetnik i studijski muzičar tako da je snimio materijale sa dosta poznatih džezista kao što su bili : Michael Urbaniak, Art van Dam, Jimmy Wood, Mladen Guteša, Rick Kiefer i Leo Wright. Snimao je za razne produkcije kao naprimer ‘ARD’, ‘NDR’, ‘SFR’ itd. Od ostalih poznatih umetnika sa kojima je snimio albume treba spomenuti : Dereka Watkinsa, Herba Gellera, Chick Coreu, Ebergarda Webera, Hansa Kollera, Atilu Zollera i mnoge druge.

Branislav se potom seli za Minhen gde je radio u triju sa Jimmyjem Woodom i velikim jazz orkestrom Duška Gojkovića, a često je svirao i po klubovima.

1974 godine bio je član grupe ‘YU Export Jazz Stars’ na 15. Međunarodnom jazz festivalu u Ljubljani. Imao je uspešno gostovanje po SAD 1976 godine sa Duškom Gojkovićem, a iste godine je bio u sastavu ‘B.P.Convention’ na ‘Danima hrvatske muzike’ u Zagrebu.

Uskoro je počeo da vodi međunarodni sastav ‘European Jazz Consensus’, koji je bila evropski priznata džez grupa i sa kojom je gostovao u Beogradu, kao i u Ljubljani na 20. jubilarnom jazz festivalu ‘Ljubljana ’79’. Istovremeno je sa Duškom Gojkovićem glavni stožer u sastavu ‘Trumpets & Rhythm Unit’ sa kojim je snimio ploču sa PGP- RTB i učestvovao sa puno uspeha na par međunarodnih festivala.

Neophodno je spomenuti album ‘ Balkan Impressions’ koji je Grupa Lale Kovačeva snimila 1982 godine u studiju RTB Beograd, a u produkciji Predraga Ivanovića. Album je, kao što mu i sam naziv govori, sadržao numere inspirisane balkanskim zvukom, bio je jako dobro prihvaćen od strane kritike i publike. Na albumu u okviru namenski oformljene grupe za potrebe snimanja svirali su : Lala B Kovačev – bubnjevi, Vojin Draškoci – bas, Gunter Klatt – tenor i sopran saksofon, Paul Grabowsky – klavir, Jovan Miković – tenor saksofon, Ljubomir Dimitrijević – frula i Nenad Jelić – udaraljke. ‘

Poslednje godine života proveo je u Zavali na Hvaru, gde je i preminuo 4. septembra 2012.godine.

Izbor diskografije :

Dixeland ansambl Dinamo ( PGP- RTB )
Jazz festivali Bled & Ljubljana ( PGP-RTB )
Kvintet Vasilija Beloševića ( PGP – RTB )
Et Cetera ( MPS )
Paratyphus A & Paratyphus B ( Intercord )
Balcan In My Soul ( MPS )
Jazz orkestar Radio – Televizije Beograd ( PGP – RTB )
Islands ( ENJA )
Four For Slavia ( EMU / Electrola )
Wide And Blue ( Electrola )
Birth Of The Life ( Calig )
With Pain I Was Born ( Jugoton )
Trumpets & Rhythm Unit ( PGP – RTB )

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”D6FD62E17C326C40″]

Domaca Džez muzika