Vladimir Vitas jazz pianoVladimir Vitas je jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih džez pijanista, koji je snimio veliki broj ploča sa džez muzikom, ali ipak je više snimao zabavnu muziku. Bio je pristalica swinga i mainstream jazza.

Rođen je u Beogradu 1935 godine, gde se i školovao i studirao na Filozofskom fakultetu. Muzičko obrazovanje je sticao na relativno neredovan način, ipak je završio sedam godina muzičke škole. U toku pedesetih godina je počeo da se interesuje za džez muziku.

Još kao gimnazijalac, u sedmom razredu, svirao je u školskom amaterskom sekstetu. 1955 godine preko audicije postaje član ‘Udruženja muzičara džeza i zabavne muzike Srbije’ i tada počinje da se ozbiljnije i profesionalno bavi džezom i muzikom generalno.

<

Vladimir je imao sreće pa je najpre radio sa poznatim beogradskim džez muzičarima, Robertom Hauberom i Predragom Ivanovićem, od kojih je mnogo naučio. Svoj prvi sastav , a to je bio kvintet osnovao je 1957 godine, nakon nekog vremena ga je sveo na kvartet, i na kraju to je bio trio bez bubnjeva.

Početkom šezdesetih godina radio je kao pijanista u brojnim beogradskim malim sastavima jer tada u Beogradu i nije bilo mnogo dobrih džez pijanista. Svirao je u oktetu Mihajla Živanovića, kvartetu Milana Stojanovića, ansamblu Vojislava Đonovića i septet Roberta Haubera. Pridružio se i ‘Plavom ansamblu’ kojem može zahvaliti što je počeo svirati i vibrafon.

Vladimir Vitas - ploca Impresije iz Svetog StefanaOd 1957 godine postao je član ‘Jazz orchestra Radio- televeizije Beograd’ u kojem je proveo sledećih osam godina. Istovremeno bio je i tri godine korepetitor kvarteta Predraga Ivanovića kojeg je pratio na svim nastupima i sa kojim je realizovao nekoliko ploča.

Na prvom jugoslovenskom jazz festivalu na Bledu nastupio je sa triom , a na ostalim festivalima nastupao je kao član ‘Jazz orkestra Radio- televizije Beograd’ sa kojima je i osvojio prvo mesto na festival u Juan-Les- Pinsu 1960 godine.

Na petom bledskom festivalu pratio je vokalni kvartet Predraga Ivanovića, a zatim je godinu dana nastupao sa triom po Norveškoj.

Vratio se u Beograd i ponovo ulazi u ‘Jazz orkestar Radio- televizije Beograd’. Kao vibrafonist bio je član međunarodnog velikog jazz orchestra ‘ EBU ’ u Ženevi.

Vitas se dosta bavio i aranžmanima i to naročito na polju zabavne muzike. Jedna od njegovih zapaženih saradnji je bila 1988 godine na albumu Slađane Milošević pod nazivom ‘Oprosti ‘, za koji je muziku napisao Darko Kraljić, tekstove Slađana , a aranžmane je uradio Vladimir.

Izbor diskografije :

Pod sjajem zvezda ( PGP – RTB )
Veselo putovanje ( PGP – RTB )
Duet ( PGP – RTB )
Senka Veletanlić – Petrović ( PGP – RTB )
Eduard Sađil i Plavi ansambl ( PGP – RTB )
Vokalni ansambl Koral ( PGP – RTB )
Jazz festivali Bled & Ljubljana ( Jugoton / PGP -RTB )
Jazz orkestar Radio- televizije Beograd ( PGP- RTB )
Jazz orkestar Radio -televezije Beograd ( 1948 -1978 ) ( PGP – RTB )

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”CFBFBF3977EE9EF2″]

Domaca Džez muzika

PODELI: