Pored sardela i papalina, na ovaj način može se pripremiti i sitna rečna bela riba. Nakon dugog kuvanja u marinadi, na tihoj vatri, riba je konzervisana, veoma ukusna i može dugo da stoji ako se drži u frižideru. Kosti su sasvim raskuvane i mogu se slobodno jesti, što je velika prednost kod rečne ribe, koja je puna sitnih kostiju.

Sastojci:

  • 1 kg sardela ili sitne ribe po izboru
  • 1/2 l ulja
  • 2 limuna
  • so, biber u zrnu, lovorov list

Priprema:

Ribu oprati, očistiti, odstraniti glave, a ako je sitnija riba, glave se mogu ostaviti.

Na dno šerpe postaviti unakrst par drvenih štapića, da riba ne bi zagorela prilikom kuvanja. Staviti nekoliko kolutova limuna, pa poređati ribu, posoliti i naliti uljem. Preko ribe složiti kolutove limuna, pa opet sloj ribe, i tako ponavljati, dok se sve ne utroši. Dodati nekoliko zrna bibera, lovorov list, po želji malo crnog i belog luka, ruzmarin…

domaca-sardinaOvako pripremljenu ribu staviti na šporet, pustiti da provri, a potom smanjiti temperaturu na najslabije, poklopiti i kuvati tri do četiri sata. Potom isključiti ringlu i ostaviti šerpu sa ribom poklopljenu nekoliko sati, dok se sasvim ne ohladi.

Ovako pripremljenu ribu držati u staklenoj posudi ili tegli u frizideru. Može se održati par meseci, važno je da uvek bude prelivena uljem.


Bakina posna predjela

Idite nazad na Bakin kuvar

PODELI: