Slika “Poznati BMV Trio” (Izvor: Vikipedia)

Deo mostarskog identiteta je i njihov fudbalski klub Velež, kome su veoma odani i s ljubavlju ga zovu Rodjeni. (“Mostar u srcu, Velež do groba!”) Rodjeni su ostali poznati po svojoj lepršavoj, maštovitoj, otvorenoj i ofanzivnoj igri, što je bila karakteristika mostarske fudbalske škole. Najpoznatiji igrači Veleža su bili Dušan Bajević, Ivan Ćurković, Blaž Slišković, Vahid Halilhodžić, Sead Kajtaz, Enver Marić, Boro Primorac, Vladimir Matijević, Semir Tuce, Franjo Vladić, Džemal Hadžiabdić…

Velež je osnovan kao radnički športski klub 1922.godine, a ime je dobio po planini koja se uzdiže iznad Mostara. Klub nosi crvene dresove od 1925, a od 1926.godine i značke u obliku petokrake sa belom loptom u sredini i tekstom RŠK Velež-Mostar.
Velež je oduvek imao revolucionarnu tradiciju, pa je predratnih godina u više navrata bio zatvaran od strane vlasti. Većina igrača je učestvovala u NORu, a posle rata klub je obnovljen.

Od sezone 1955-56 postaje stalni član Prve savezne lige, ali nikad nije osvojio titulu prvaka. Četiri puta su bili finalisti Kupa Jugoslavije, a dva puta su osvojili drugo mesto. 1981. i 1986.godine Velež je osvojio Kup Maršala Tita. 1981. godine pobedio je sarajevski Željezničar rezultatom 3:2, a 1986.godine zagrebački Dinamo rezultatom 3:1. Šest puta su učestvovali u kupu UEFA, dva puta u Kupu pobednika kupova. Klub je odlikovan Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem.

Velež-Dinamo Kup Maršala Tita 1986

.Posle gradjanskog rata devedesetih, Velež je izgubio i stadion i igračku bazu i nije povratio staru slavu. Mostar je podeljen na dva dela, na istočnoj strani su navijači Veleža, a na zapadnoj navijači Zrinskog. Mostarski gradski derbi koji se danas igra izmedju ova dva tima je uvek utakmica visokog rizika, i najgledaniji je u BIH. Od 1992.godine Velež igra na malom stadionu u predgradju Vrapčići.

Velež je od svog osnivanja imao svoje verne navijače, a prva organizovana navijačka grupa nastala je 1981. godine pod imenom Crveni Šejtani. Povod za njeno osnivanje bila je prva pobeda Veleža u Kupu Maršala Tita. posle druge pobedeu finalu Kupa 1986.godine odluceno je da grupa ponese naziv RED ARMY.

PODELI: