MESAM je skraćenica od Međunarodni sajam muzike, a označava festival zabavne i narodne muzike koji se održavao osamdesetih i početkom devedestih godina u Beogradu. Festival se održavao u dvorani Sava Centra, uglavnom krajem novembra ili početkom decembra, trajao je nekoliko dana jer se održavalo pop, folk veče kao i revijalni programi.

Iako je nosio naziv međunarodnog festivala na njemu su uglavnom učestvovali pevači sa jugoslovenskih prostora. Festival će ostati upamćen i kao jedan od retkih festivala na kome su se pesme isključivo izvodile uživo.

Prvi Festival je održan 1984 godine, dok je poslednji održan 1996 godine. Na prvom MESAM-u pobedu odnosi Oliver Mandić sa pesmom ‘ Pitaju me pitaju ‘, kasnije pobede ostvaruju Bebi Dol, Zana, a najviše pobeda je ostvarila Maja Odžaklievska.

Festival mesam

Festival mesam

Među redovnim učesnicima festivala bili su imeđu ostalih : Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Jasna Zlokić, Maja Odžaklievska, Zana, Marina Perazić I Bebi Dol. Na MESAM-u su se izveli brojni hitovi domaće muzike, pobeđivale su i pesme koje nisu baš komercijalne, već više umetničke sa izvrsnom interpretacijom. Izdvajamo neke od hitova domaće zabavne muzike koji su se mogli čuti na ovom festivalu :

Oliver Dragojević ‘ Kad bi samo ljubit znala ’, Jospia Lisac ’ Bolujem ’, Kemal Monteno ‘ Martina ’, Zana Nimani ‘ Što ne znam gde si sad ’, Bojan Milanović ‘ Jutro ’, grupa Film ‘ Ljubav je zakon ’, Denis i Denis ‘ Oaza snova ’.
Ovde možete odslušati neke od najvećih hitova i pobedničkih pesama u kategoriji zabavne muzike do 1990 godine.

Mesam zabavna muzika

 

 

MESAM je bio jedini festival na ovim prostorima koji je istovremeno bio domaćin pevačima zabavne i folk tj narodne muzike. Brojne zvezde naše folk muzike izvele su svoje najveće hitove upravo na ovom festivalu.

Izdvajamo neke od hitova narodne muzike koji su se prvi put čuli na MESAM-u :
Biljana Jeftić ‘Evo ti srce na dlanu’, Boban Zdravković ‘ Ne dolazi u moj san ‘, Vesna Zmijanac ‘ Nevera moja ‘, Roki ‘ Ranila me jedna žena ‘, Zorica Brunclik ‘ Evo već je Božić ‘, Ceca Celičković ‘ Lepotan ‘ i ‘To Miki to ‘ , Snežana Savić ‘ Nova ljubav ‘, Halid Muslimović ‘ Učini bar jedan pogrešan korak’ , Miloš Bojanić ‘ Pesma o Jovanović Radi ‘ kao i brojni drugi.

Ovde možete uživati slušajući neke od najvećih hitova naše narodne muzike koji su upravo izvedeni na ovom festivalu.

Narodna Muzika

Ostali festivali jugoslovenske zabavne muzike

PODELI: