Vaš šlager sezone je poznati festival zabavne muzike koji se od sredine šesdeseth godina održavao u Sarajevu i koji je trajao sve do sredine osamdestih godina. Bio je to i ostao najbolji festival domaće muzike iz Bosne i Hercegovine.

Prvi festival ‘ Vaš šlager sezone ‘ održan je 6 aprila 1967 na dan oslobođenja Sarajeva, a festival je tada održan u dvorani Radničkog univerziteta ‘Đuro Đaković ‘ današnjem Bosanskom kulturnom centru. Festival je organizovala Televizija Sarajevo dok je idejni tvorac bio poznati kompozitor Esad Arnautalić. U to vreme Televizija Sarajevo nije imala reportažna kola i kamere pa je snimanje festivala vršeno filmskom kamerom, materijali su montirani u Zagrebu iz čijeg TV studija se snimak festivala emitovao nakon nekoliko dana. Na prvom Šlageru pobedio je tada tek punoletni Kemal Monteno sa pesmom ‘Lidija’ koji je na istom festivalu godinama promovisao svoje najveće hitove. Televizija Sarajevo je vršila samostalno prvi direktan prenos festivala 1969 godine, iste godine Festival se seli u tada velelepnu dvoranu Skenderija koju je svečano otvorio predsednik Tito. Upravo u toj dvorani Festival je doživeo zlatno doba i najveće uspehe u toku sedamdesetih godina.

Festival se održavao punih dvadesetak godina krajem zime i početkom proleća promovišući hitove koji su bili mešavina urbanih domaćih šlagera i šansona sa predivnim tekstovima i intimnim sadržajima. Na pozornici ovog tada vrlo popularnog festivala svoje najveće hitove i početak puta ka vrhu muzičkog neba započele su brojne zvezde naše muzičke scene kao : Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Sead Memić Vajta, Indexi i Davorin Popović, Ambasadori, Jadranka Stojaković, Ismeta Krvavac, Fadil Toskić, Bisera Veletanlić, Alma Ekmečić, Neda Ukaden, Gabi Novak, Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Tereza Kezovija i mnogi drugi.

Vaš šlager sezone

Vaš šlager sezone

Vaš šlager sezone kao i sve festivale lakih nota pratili su neizbežni aplauzi i zvižduci publike, svečano dodeljivanje nagrada, mućke i zakulisane radnje iza scene, glamur, scenografski eksperimenti, ogovaranja i spletke, ali ipak ostaće upamćen kao izvor nekih od najvećih hitova domaće muzike koje su izvodile pevačke zvezde iz cele Jugoslavije. Festival je održavan u kontinuitetu od 1967 do 1983 godine, a zatim obnavljan i ponovo održavan 1987 i 1988 godine. Ova smotra podarila nam je preko stotinu hitova od kojih je dvadeset ušlo na zlatnu listu domaćih festivalskih hitova za sva vremena.


Pobedničke pesme festivala Vaš šlager sezone su bile :

1967 Kemal Monteno ‘ Lidija ‘
1968 Ana Štefok ‘ Naš dan je umro ‘
1969 Mišo Kovač ‘ Više se nećeš vratiti ‘
1970 Arsen Dedić ‘ Sve je bilo muzika ‘
1971 Dragan Antić ‘ Zašto da ne uzmem nju ‘
1972 Pro Arte ‘ Nemoj draga plakati ‘
1973 Indexi ‘ Predaj se srce ‘
1974 Zdravko Čolić ‘ Zelena si rijeka bila ‘
1975 Zdravko Čolić ‘ Zvao sam je Emili ‘
1976 Kemal Monteno ‘ Sarajevo ljubavi moja ‘
1977 Indexi ‘ U jednim plavim očima ‘
1978 Fadil Toskić ‘ Zapalio sam plamen ‘
1979 Gabi Novak ‘ Što je ljubav ‘
1980 Ismeta Krvavac ‘ Ja nemam mira ‘
1981 Sead Memić Vajta ‘ Čovjek bez problema ‘
1982 Sead Memić Vajta ‘ Naša pisma ‘
1983 Oliver Dragojević ‘ Moje prvo pijanstvo ‘
1987 Radojka Šverko ‘ Ne ljubi me više nikada u tami ‘
1988 Meri Cetinić ‘ Ako je život pjesma ‘

Ostali festivali jugoslovenske zabavne muzike

PODELI: