Pečena ćurka je jelo koje se može pronaći u različitim delovima Balkana, posebno tokom praznika, porodičnih okupljanja i posebnih prilika. Ovo jelo je često prisutno u kuhinjama zemalja kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i delimično u Hrvatskoj.

Na primer, u Srbiji je pečena ćurka popularna tokom prazničnih perioda kao što su Božić ili Novogodišnji praznici, ali se takođe često priprema i za razne porodične proslave. Slično tome, u Bosni i Hercegovini, pečena ćurka može biti tradicionalno jelo na stolu za posebne prilike ili porodične svečanosti.

U Crnoj Gori, Makedoniji i određenim delovima Hrvatske takođe se može naći pečena ćurka na prazničnim trpezama ili za posebne događaje.

Iako se pečena ćurka može razlikovati u načinu pripreme i začinima koje koristi svaki region, ona je često simbol slavlja, zajedništva i obroka koji okuplja porodicu ili prijatelje.

Zahteva malo truda, ali je rezultat vredan svakog minuta provedenog u kuhinji. Evo detaljnog recepta: Evo kako da napravite savršeno pečenu ćurku koja će oduševiti vaše goste:

Sastojci:

  • 1 ćurka (6-7 kg)
  • Maslac ili ulje (za premazivanje)
  • So
  • Biber
  • Beli luk
  • Slatka dimljena paprika
  • Opciono masa za punjenje po želji
  • Aromatično bilje (peršun, ruzmarin, žalfija – po želji)
  • Limun ili narandža (za punjenje)
  • Kackavalj ili slanina (za dodatnu sočnost – opcionalno)

Priprema:

Ćurka: Operite ćurku i osušite je papirnim ubrusom. Ako želite, možete je ostaviti da se prirodno odmrzne u frižideru nekoliko dana pre pečenja kako bi postigla optimalnu sočnost.

Nadev: U posudi pomešajte maslac ili ulje sa začinima po ukusu – solju, biberom, usitnjenim belim lukom i slatkom dimljenom paprikom. Ovom smesom premažite ćurku spolja i iznutra.

Punjenje: Ako se odlučite za punjenje, možete koristiti, aromatično bilje, kao što je peršun, ruzmarin, žalfija, kriške limuna ili narandže. Ovo će obogatiti ukus i aromu jela. Ukoliko želite, možete staviti i komadiće kackavalja ili obložiti ćurku kriškama slanine radi dodatne sočnosti.

Pečenje ćurke: Zagrejte rernu na 180°C. Stavite ćurku u pleh za pečenje, prekrijte je folijom ili papirom za pečenje kako bi se spolja ne bi previše isušila. Pecite je oko 20 minuta po kilogramu težine, povremeno je prelivajući sopstvenim sokovima.

Provera gotovosti: Kako bi ste bili sigurni da je ćurka pečena dovoljno, probodite je viljuškom – sok koji izlazi treba da bude bistar, bez trunčica ružičaste boje. Unutrašnjost ćurke treba da dostigne temperaturu od 75°C.

Ostavite je da odmori: Kada je ćurka pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da odstoji oko 20-30 minuta pre sečenja. Ovo će omogućiti sokovima da se ravnomerno rasporede po mesu, čineći je sočnijom i ukusnijom.

Poslužite pečenu ćurku uz priloge po vašem izboru – krompir salatu, pečeno povrće ili raznovrsne sosove. Uživajte u ovom preukusom mesu i zajedničkom obroku sa najmilijima!

Priprema na drugi način:

Ćurku dobro usolimo i viljuškom probušimo na više mesta. Premažemo je sa debljim slojem masti, uvijemo je celu u pergament papir. Đuveč u kojem ćemo peći meso takođe premažemo sa dosta masti, dobro zagrejemo i nakon toga stavimo meso obavijeno papirom da se peče u toploj rerni.

Povremeno dodajemo po malo vode u đuveč. Kad papir sa obe stane požuti, sklonimo ga sa mesa i nastavimo da pečemo bez papira dok meso ne bude gotovo. Meso pečeno na ovakav način je izuzetno sočno i ukusno. Na ovaj način mogu se peći i druge vrste mesa.
Ćurku ili ćurana možemo peći i bez papira kao i svako drugo pečenje usolivši ga sat ili više vremena pre pečenja , sa dosta masti, malo vode i čestim prelivanjem mesa sa mašću iz đuveča.

Preporučuje se da se prilikom sečenja (zbog veličine) belo meso iseče na režnjeve.

Bakina pečenja i ostala mesa

Idite nazad na Bakin kuvar