Makedonsko narodno pozoristeU Skoplju je 3 aprila 1945 godine otvoren Makedonski naroden teatar sa predstavom ‘Platon Krečet’ sovjetskog pisca Aleksandra Kornejčuka. Time je prvi put u istoriji makedonskog naroda otvoren zvanični narodni teatar na makedonskom jeziku.

U predratnom periodu, s vremena na vreme, makedonski umetnici su ‘krijumčarili’ u pozorištu, koje je igralo na srpskohrvatskom jeziku, drame na makedonskom jeziku kao ‘regionalne , folklorne’ predstave.

Na čelo drame Narodnog teatra postavljen je mladi reditlej Dimitar Kjostarov.

Naslovnu ulogu na prvoj predstavi igrao je Ilija Milčin, a učestvovali su poznati umetnici Krum Stojanov i Petre Prličko.

Upravnik pozorišta, Pero Kobar, povodom otvaranja Makedonskog narodnog teatra, rekao je između ostalog : ‘Na dan 3 aprila 1945 godine kada se digla zavesa, počinje svetla stranica naše kulturne istorije. Vekovno porobljeni makedonski narod, koji je bio lišen svih ljudskih prava, kome je krvavao bila odsečena njegova nacionalna individulanost, koji je bio lišen kulturnog razvoja, dobio je sa današnjim danom jednu moćnu tribinu … kojom će oplemenjivati život’.

Pozorište

PODELI: