U kišno je vreme, u obližnjem zelenilu ili vašem dvorištu potražite 20-30 puževa i spremite ukusan obrok za četvoro. Nažin spremanja je iz francuske kuhinje, jer mi i nismo naučeni da spremamo puževe. Šteta, jer dobro spremljeni puževi su veoma ukusni. Probajte i sami se uverite.

Sastojci:

Pre kuvanja:

2 kašike soli i čaša vina

Za prvo kuvanje:

3 lit.vode
20-30 puževa

Za drugo kuvanje:

1 lit.vina
2 lit.vode
so i biber u zrnu
1 glavica crnog luka i l čen belog luka

Za skuvane puževe:

250 gr masla
2-3 glavice crnog luka
4-5 čena belog luka
veza peršuna, malo majčine dušice, majorana (izbor začina je po vašem ukusu)
2,5 dcl kuvanog paradajza (ako pravimo puževe u umaku)
Ako ih punimo ne treba nam paradajz već još malo masla i čaša vina

Priprema:

Puževe treba dobro oprati, možemo upotrebiti i četku, kako bi odstranili svaki trun zemlje. Stavljamo ih šerpu i prelijemo sa čašom vina i pospemo sa 2 kašike soli. Izmešamo i ostavimo da odstoje 2 sata. Povremeno ponovimo mešanje. Nakon toga ih ocedimo i kuvamo u 3 lit. kjučale vode 10 minuta, skidajući sve vreme penu.Vrele ih izvadimo iz šerpe i provučemo kroz hladnu vodu. Sledi drugo kuvanje u 2 lit.vode i 1 lit.vina. Posolimo i stavimo biber u zrnu, kao i celu očišćenu glavicu crnog luka i čen belog. Kuvamo na tihoj vatri od 150 stepeni 2 sata. Kuvane puževe ocedimo i velikom iglom izvadimo puževe iz školjke. Meso puževa ponovo dobro oprati i odstraniti crne delove.

Držimo ih u vodi dok ne pripremimo umak ili nadev koji se gotovo identično spremaju.
Ako ćemo puževe spremiti u umaku tada izdinstamo na maslu 2-3 glavice sitno sečenog crnog luka i 4-5 čena sitno seckanog ili tucanog belog luka. Dodamo puževe, sitno seckan peršun, malo majčine dušice, so i biber po ukusu i sok od paradajza da se zajedno krčkaju na tihoj vatri 5-10 minuta.

Ako hožemo da pravimo nadev, tada školjke od puževa moramo sačuvati, oprati i okrenuti otvorom na dole da se ocede. Prodinstamo na maslu sitno seckan luk crni i beli, posolimo, pobiberimo i dodamo perčun ili neki drugi začin koji volimo. U školjku puža stavimo malo ovog nadeva, uguramo meso puža i slažemo u đuveč tako da je otvor školjke okrenut ka gore. Kad sve školjke napunimo, pre no što ćemo ih zapeći desetak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, na svaki otvor stavimo malo masla i prelijemo je sa malo vina.

Idite nazad na Bakin kuvar

 

PODELI: