safet-isovicJedan od najistaknutijih izvodjača sevdalinki, odlikovao ga je čist, snažni tenor i odlična dikcija. Rodjen je 1936.godine u Bileći, a tokom Drugog svetskog rata sa porodicom je izbegao u Banja Luku. U Slavonskom Brodu je završio gimnaziju, kao jedan od najboljih učenika, a potom studirao prava u Sarajevu. Kao student bio je član KUD „Slobodan Princip Seljo“ i primljen je kao solista na Radio Sarajevo.

1957.godine snimio je svoje prve pesme za radio „Kad ja podjem iz Sarajeva grada“ i „Kasno prodjoh kraj Morića hana“ i tako je počela njegova karijera pevača sevdalinki. Prvi solistički koncert održao je u beogradskom Domu sindikata 1963.godine, posle koga su se nizali nastupi na festivalima, objavljene ploče i velika popularnost.

Dobitnik je Zlatnog mikrofona Radio Beograda, Estradne nagrade BIH i Jugoslavije, imao je preko 35 zlatnih i srebrnih ploča. Njegov najveći uspeh i priznanje je gostovanje u prepunoj Sidnejskoj Operi, on je jedini pevač iz Jugoslavije kome je ukazana ta čast. Tokom karijere snimio je nekoliko stotina pesama, sačuvao od zaborava brojne sevdalinke, saradjivao sa najboljim muzičarima svoga doba (Jozo Penava, Ismet Alajbegović Šerbo, Jovica Petković, Radojka i Tine Živković), snimao duete sa Zaimom Imamovićem, Nadom Mamulom, Bebom Selimović…. Safet Isović je preminuo u Sarajevu 2007.godine, u svojoj sedamdesetprvoj godini.

Jablani se povijaju

Jablani se povijaju
kao da mi tajne znaju
što mi sreću željom more

Pa provodim cijele noći
pod jablanom tugujući
čekam zrake rujne zore

Haj moj jablane srce vehne
zbog djevojke iz mahale
Esme majkine

Crne kose raspletene
medne usne neljubljene
bujne grudi želja živa

Stasa vitka i visoka
dva vatrena crna oka
gdje se za me tajna skriva

Haj to je ona ljubav moja
za kojom me želja mori
srce izgori

Za me nema mira više
jarani se oženiše
svaki svoje zlato ljubi

Samo moje srce pati
ah da ti je Esmo znati
gdje se moja mladost gubi

Haj Esmo dušo ljubav daj mi
da sa srca tugu skinem
il’ da umirem

Zarasle su staze moje – Safet Isović tekst i video

Narodna muzika

PODELI: