Nezaboravni, harizmatični pevač i zabavljač Seid Memić Vajta rođen je u Travniku 1950 godine. Nadimak je dobio po ulozi Garija Kupera u filmu „ Doživljaji kapetana Vajata“. Prva grupa u kojoj je Vajta pevao su bili travnički “Veseli akordi”, 1966.godine. Na gitarijadi u Doboju 1967.godine Vajta je dobio prvu nagradu za interpretaciju.

Rano je ostao bez oca, pa je od petnaeste godine morao da zarađuje, tako da je radio u fabrici, bio moler, krojač, livac u Austriji… Po povratku iz Austrije, 1971.godine dizajnirao je, pravio i prodavao hipi nakit i paralelno pevao sa grupom „Veziri“ gde je zamenio pevača Josipa Pejakovića, koji se kasnije posvetio glumi.

Godine 1974, na poziv Gabora Lenđela, prelazi u sarajevsku „Tešku industriju“ sa kojima ostaje godinu dana, snima jedan LP i nekoliko singlova. Po odlasku iz “Teške industrije” osniva sastav „Zmaj od Bosne“ sa kojim se prvi put predstavlja 1977. godine na BOOM festivalu u Novom Sadu. Tada su izveli temu “Nepoznata pjesma” koja je zabeležena na ploči “BOOM 77” (Suzy 1978.) Grupa kratko deluje i Vajta kreće u solo karijeru koju vezuje za festivale zabavne muzike.

1978.godine na festivalu „Vaš šlager sezone“ osvaja prvo mesto sa pesmom „Samo jednom srce voli“. LP “Zlatna ribica” (1979) mu donosi ogromnu popularnost, najviše zahvaljujući pevljivim refrenima, bliskim zabavnoj muzici. Ploču radi sa kompozitorom Rankom Bobanom (koji se potpisuje kao Ivan Dropulić), tekstove je pisao Duško Trifunović, a matricu snimaju članovi splitske grupe Metak. Ploča je imala platinasti tiraž, a Vajta je proglašen pevačem godine.

Pločom “Vajta 2” koju je 1980. godine kreirao isti tim, još preciznije formuliše svoj stil: fuzija pop melodija i mekšeg roka sa jedva naglašenim folk elementima. I LP “Ponoćni valcer” nastaje sa Bobanom i grupom Metak. Sa pesmom “Lejla” 1981. godine bio je Jugoslovenski predstavnik na Pesmi Evrovizije u Dablinu.

Iste godine pobeđuje na Splitskom festivalu „Mornarevom pesmom“, i opet biva proglašen pevačem godine. I sledeće, 1982.godine, Vajta je pevač godine, i pobednik na VŠS sa pesmom „Naša pisma“. Izdaje LP „Tebi pjevam“ i prodaje je u platinastom tiražu. Njegova sledeća ploča „Kad bulbuli pjevaju“ (1984) imala je zlatni tiraž, nastupi i nagrade se nižu…

Nastupao je često na televiziji, u šou programima, kao i u poznatoj, nagrađivanoj dečjoj emisiji „Nedeljni zabavnik“ Timoti Džon Bajforda. Tu je Vajta glumio, pevao i komponovao songove. Igrao je i u TV šou programu za mlade „Teversenove bajke“, i brojnim emisijama, uglavnom za decu i mlade. Igrao je i u filmu „Nečista krv“ Stojana Stojčića. Sa početkom rata seli se u Hamburg gde i danas živi nastavlja da se bavi muzikom.

Diskografija

Singlovi

“Štap” / “Nepoznata pjesma” (Jugoton 1976)
“Alaj mi je večeras po volji”/ “Ja i ti i ljubav naša”(Jugoton 1977)
“Samo jednom srce voli” / “Vjeruj mi” (Diskoton 1978)
“Budi dobra do oktobra” / “Ne, ne, ne” (Diskoton 1978)
“Prevari me srce moje” / “Igraj, igraj” (Diskoton 1979)
“Mornareva pjesma” / “Mudrac” (Diskoton 1981.)
“Leila” / “Čovjek bez problema” (Diskoton 1981.)
“Majstori, majstori” / “Selo” (Diskoton 1982)
“Ne zaboravi me”/”Naša pisma” (Diskoton 1982)

Albumi

“Vajta” (Diskoton 1977)
“Vajta” (Diskoton 1978)
“Zlatna ribica” (Diskoton 1979)
“Vajta 2” (1980)
“Vajta 3” (Diskoton 1981)
“Seid Memić Vajta i Teška industrija” (Jugoton 1981 kompilacija)
“Vajta fest” (Diskoton 1982 kompilacija) “Tebi pjevam”(Jugoton 1982) “Interkontinental” (Jugoton 1982) “Vajta 4” (Diskoton 1982, kompilacija) “Kad bulbuli pjevaju” (Jugoton 1984) “Vajta” (Diskoton 1985)

Lejla-Vajta tekst i video

Muzika

PODELI: