26. januara 1972.godine dogodila se avionska nesreća u kojoj je čudom preživela samo stjuardesa Vesna Vulović. Avion DC-9 je leteo na liniji Stokholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd, i sa više od 10 kilometara visine srušio se iznad mesta Srbska Kamenica u Češkoj. Uzrok pada aviona do danas nije otkriven, bilo je spekulacija da je u avionu eksplodirala podmetnuta bomba, a postoji i verzija da je avion pogođen greškom od strane čehoslovačke protivvazdušne odbrane. Ostala je zvanična verzija o podmetnutoj bombi, a posle tog slučaja znatno su pooštrene kontrole i uvedena nova pravila u vazdušnom saobraćaju.

Vesna Vulović je tada imala dvadeset dve godine, kao stjuardesa je radila tek osam meseci i na tom letu se našla greškom, letela je umesto koleginice istog imena. Nije čak ni utvrđeno gde se u trenutku nesreće nalazila u avionu, ni kako je preživela, tek, imala je teške povrede: frakturu lobanje, tri slomljena pršljena i slomljene obe noge. Bila je paralizovana neko vreme, i posle nekoliko operacija, snagom volje uspela je da se oporavi i vrati na posao u JAT, ali više nije letela.

Vesna i PolVesna je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao jedina osoba koja je preživela pad sa 10 000 metara (bez padobrana) i kao jedna od šest najsrećnijih osoba na planeti. Titulu joj je predao Pol Makartni.

Vesna je sada u penziji i živi u Beogradu.

 

Njen slučaj bio je tema jedne od emisija „Mitbasters“ na Diskaveri kanalu.

 

PODELI: