Grupa ‘Azra’ predstavlja jednu od najpopularnijih grupa na prostorima Jugoslavije , a kao prilog toj činjenici navodimo da se na listi ‘ YU 100 : Najbolji albumi jugoslovenske rock i pop muzike ‘ nalazi čak pet Azrinih albuma, od kojih tri albuma među prvih deset na listi svih vremena. Vrlo često muzički kritičari navode činjenicu da se grupa ‘Azra’ mora uvrstiti na stranice obavezne muzičke lektire stvaralaca sa ovih prostora. Frontmen i lider grupe bio je čuveni Branimir – Johnny Štulić, basista Mišo Hrnjak, dok je na bubnjevima bio Boris Leiner.

Branimir – Johnny Štulić, lider grupe, rođen je 1953 godine u Skoplju. Kao dečak često je menjao prebivalište zbog vrste očevog posla kao vojnog lica, ipak, svoju mladost, godine odrastanja i afirmaciju provodi i doživljava u Zagrebu. Bez obzira što je upisao Filizofski fakultet kako bi zadovoljio potrebe i očekivanja svojih roditelja, Johnny je još ranije doneo odluku da će se celog života baviti muzikom.

Veliki uticaj na njegov muzički ukus i razvoj imali su čuveni ‘Beatles’ naročito što se tiče sastava grupe. Sa druge strane Johnny je obožavao i pravu narodnu muziku poznatu kao sevdah što se naročito primetilo na početku njegove karijere kada formira grupu pod imenom ‘Balkan Sevdah Band ‘.
Ova grupa je u periodu oko 1977 godine svirala i pesme ‘Beatlesa’ kao i čuvene sevdalinke, ali i pesme koje je napisao sam Johnny Štulić.

Grupa AzraPod uticajem zvuka novog talasa ( ‘new wave’ ) grupa se sve više okreće ka rocku, kroz sastav prolazi mnogo muzičara u kratkom periodu, da bi nakon dostizanja neke popularnosti kao rock’n’ roll sastav, grupa odlučila da promeni ime i tako nastaje grupa ‘ Azra’. Ime je odabrano po istoimenoj poemi Heinricha Heinea iz 1977 godine, a u prevodu ima značenje devica. Na samom početku tj u toku 1977 – 1978 godine grupa ‘ Azra ‘ nastupa u sastavu Štulić, Stublić, Pelajić, Novoselić i Juričić, ali se ubrzo ostatak grupe odvaja od Štulića i formira novu grupu ‘ Film ‘ koja će takođe postati jako poznata i priznata.

Nakon ovog razlaza Štulić na kratko postaje član grupe ‘Parni Valjak’ , ipak se vraća svojoj ‘Azri’ , uzima za bubnjara Borisa Leinera iz grupe ‘Haustor’ , ali ne uspeva da pronađe i pravog basistu tada, tako da su se za prvi intervju kako bi izgledali kao trojac slikali sa psom.

Prvi singl grupa ‘Azra’ snima 1979 godine uz pomoć Huseina Hasanafendića – Huse iz ‘Parnog valjka’ kao producenta i gostujuće gitare, pomoć im takođe pružaju Zlatko Maksić- Fuma iz ‘Parnog valjka’ kao i Mladen Juričić iz grupe ‘Film’ . Na prvom singlu pojavile se se pesme ‘Balkan’ i ‘ A šta da radim ‘ koje su odmah dobile i vrlo pozitivne kritike. Ubrzo nakon objavljivanja singla grupi se pridružuje basista Mišo Hrnjak tako da grupa ‘Azra’ počinje odmah tog leta svoj muzički život svirajući po raznim trgovima i primorskim gradovima.

Svoj debi album nazvan jednostavno ‘Azra’ , grupa snima 1980 godine pod producentskom palicom veterana i velikog stručnjaka Drage Mlinareca. Ovaj album se smatra jednim od najvećih i nauspešnijih debija na našoj muzičkoj sceni i gotovo sigurno da im je već ovaj album osigurao jedno od vodećih mesta na jugoslovenskoj rock sceni. Tekstovi pesama koje je pisao fenomenalni Štulić odmah privlače pažnju i prave razliku u odnosu na ostale slične grupe.

Sa jedne strane Štulićevi tekstovi ukazuju na potrebu komunikacije kao naprimer u pesmama ‘Uradi nešto’ i ‘Vrijeme odluke’ , dok sa druge strane veličaju ljubav na njemu svojstven i specifičan način kao u pesmama ‘Gracija’ i ‘Tople usne žene’ .

1981 godine ‘Azra’ objavljuje kao uvod za album svoj singl ‘Lijepe žene prolaze kroz grad ‘ koji doživljava neverovatan uspeh, a koji takođe kao i debi album producira Hus koji i ovde svira gitaru u maniru britanske blues scene. Uskoro se pojavljuje i dupli album ‘Sunčana strana ulice’ sa vrlo raznovrsnim temama i muzičkim motivima. Po prvi put Johnny ubacuje u svoje tekstove i komentare političke prirode koji su očigledni u pesmama ‘Užas je moja furka’ i ‘Kurvini sinovi’ , na albumu se nalaze i predivne ljubavne pesme koje krasi izvedba uz korišćenje duvačkih instrumenata , a takve pesme su ‘Između nas’, ‘Ne reci mi dvaput’ , ‘Gospodar samoće’ i ‘ Sunčana strane ulice’ . Na ovom albumu su bitne i pesme u kojima se Johnny bavi svojom urbanom paranojom kao što su ‘ Odlazak u noć ‘ i ‘ Kad Miki kaže da se boji ‘ ili numere sa tematikom lične zapostavljenosti izražene u pesmama ‘Pametni i knjiški ljudi’ i ‘Pit i to je Amerika’ . Interesantno je da je sam Štulić producirao ovaj album što će kasnije redovno raditi maltene sve do kraja svoje karijere.

U toku ove vrlo uspešne 1982 godine grupa održava sedam koncerata koji se snimaju za trostruki živi album pod nazivom ‘Ravno do dna’, a koji je zvanično objavljen 1982 godine. Na albumu se pored starih pesama i hitova pojavljuju i neke nove pesme kao ‘Ravno do dna’, ‘Nedeljni komentar’, ‘Ostavi me nasamo’ , ‘ Sjaj u kosi’ i ‘ Plavo – smeđe’ . Na ovom albumu se nalazi i snimak nezaboravnog koncerta u klubu ‘Kulušić’ u Zagrebu koji je održan 1981 godine sa neverovatnom energijom i interakcijom grupe sa publikom.

1982 godine ‘Azra’ izdaje i svoj drugi dupli album pod nazivom ‘Filigranski pločnici’ na kome se opet pojavljuju pesme različitog žanra kao recimo političke pesme (‘Tko to tamo pjeva’ , ‘ 68’ , ‘ Pavel ‘, ‘ Gorki okus’ ), ljubavne ( ‘ Kao ti i ja’ , ‘ Volim te kad pričaš’ ) i na kraju pesme u kojima se Štulić okomljuje na standardne društvene norme ( ‘Put za Katmandu’ , ‘ Strah od smrti ‘, ‘Život običnog tempa’ ) . Mora se napomenuti da na ovom albumu veliki doprinos daju duvački instrumenti i numere koje je izveo Miroslav Sedlak – Benčić.

Mišo Hrnjak napušta grupu 1983 godine tako da sledeće dve godine Štulić i Leiner ostaju sami , a to vreme koriste sa snimanje dva albuma u Nemačkoj : ‘ Kad fazani lete’ i ‘ Krivo srastanje’ . Na ovim albumima Johnny se bavi dubinom ljudskih misli, pobuda i poriva što je naročito izraženo u pesmama : ‘ Kao i jučer ‘, ‘ Duboko u tebi ‘ i ‘ Flash’ ili se buni tj protivi nametnutom većinskom načinu mišljenja tj malograđanštini što je izraženo u numerama : ‘ 3N’ , ‘ Mon ami’ , ‘ No comment’ i ‘ Kad fazani lete’ , dok neke pesme nude zvuk teških rock gitara kao recimo : ‘Anđeli’ , ‘ Štićenik’ i ‘ Nemir i strast’ . Na albumu se po prvi put pojavljuje i obrada jedne narodne pesme ‘ Klinček stoji pred oblokom’ .

Štulić tada odlazi za Holandiju gde priprema nove pesme, ali ipak prvenstveno prevodi stare pesme na engleski jezik sa namerom da ih izda tj objavi u inostranstvu što mu nažalost ne polazi za rukom, tako da album ipak izdaje kod nas 1985 godine pod okriljem Diskotona, a naslov trostrukog albuma je bio ‘ It Aint Like in the Movies At All ‘.
1987 godine Štulić zajedno sa svojim starim članom Leinerom te Juricom Pađenom i Stephen Kittom koga je doveo iz Holandije snima novi album pod nazivom ‘ Između krajnosti ‘. Na ovom albumu se pojavljuju neke obrade poznatih pesama kao npr ‘ Zadovoljština’ – Satisfaction od Rolling Stones ili ‘Adio Mare ‘ – Vlaho Paljetak, a takođe i neki novi radovi u vidu pesama ‘ Izlazak iz kome’ i ‘ Vaše veličanstvo ‘. U istom sastavu sledeće godine tj 1988 Johnny objavljuje četvorostruki mega živi album ‘ Zadovoljština ‘ u vrlo luksuznoj opremi, mada album nudi uglavnom samo stare hitove ‘ Azre’ kao i obrade pesama starih autora. Interesantan je podatak da se na albumu našao snimak celog koncerta održanog u Domu Sportova u Zagrebu septembra 1987 godine.

Nakon ovog albuma Štulić snima solističke albume ‘ Balkanska Rapsodija’ ( ‘Teško ovo život’ ), ‘ Balegari ne veruju sreći ‘ ( ‘ Voljela me nije nijedna ‘, ‘ Meni se dušo od tebe ne rastaje ‘, ‘Usne vrele višnje ‘ obrada ‘Lilly of the West’ od legendarniog Bob Dylana ) . Na ovim svojim solo albumima Johnny ponovo eksperimentiše pa meša makedonski folklor, engleski jezik i stari dobri domaći pop.
Grupa ‘Azra’ zvanično prestaje da postoji nakon koncerta na Hvaru održanog 1990 godine.

Diskografija
Singlovi
1. ‘Balkan’ / ‘ A šta da radim’ – ( Suzy, 1979 )
2. ‘Lijepe žene prolaze kroz grad’ / ‘ Poziv na ples’ – ( Jugoton, 1980 )
3. ‘ Đoni, budi dobar’ / ‘ Teško vrijeme’ – ( Jugoton, 1982 )
4. ‘ E, pa što’ / ‘ Sloboda ‘ / ‘Gluperde lutaju daleko’ – ( Jugoton, 1982 )
5. ‘ Nemir i strast ‘ / ‘ Doviđenja na vlaškom drumu ‘ – ( Jugoton, 1983 )
6. ‘ Flash ‘ / ‘ Klinček stoji pred oblokom ‘ – ( Jugoton, 1984 )
7. ‘ Mon Ami’ / ‘ Duboko u tebi ‘ – ( Jugoton, 1984 )
8. ‘Pretty Woman Passing Through Town’ / ‘ Vondel Park’ / ‘ The Balkans – ( Marginal Face Productions, 1986 )
9. ‘ Kao i jučer’ / ‘ Doviđenja na vlaškom drumu ‘ – ( Jugoton, 1987 )
10. ‘ Bed rok’ / ‘ Kada stvari krenu loše ‘ – ( Jugoton, 1987 )
11. ‘Ma che colpa abbiamoo noi’ / ‘ Adio Mare’ – ( Jugoton, 1988 )


Albumi

1. ‘ Azra ‘ – ( 1980 )
2. ‘ Sunčana strana ulice ‘ – ( Jugoton, 1981 )
3. ‘ Ravno do dna ‘ – ( Jugoton, 1982 )
4. ‘ Filigranski pločnici ‘ – ( Jugoton, 1982 )
5. ‘ Kad fazani lete ‘ – ( Jugoton, 1983 )
6. ‘ Krivo srastanje ‘ – ( Jugoton, 1983 )
7. ‘ It Ain’t Like in the Movies At All ‘ – ( Diskoton, 1985 )
8. ‘ Između krajnosti ‘ – ( Jugoton, 1987 )
9. ‘ Zadovoljština ‘ – ( Jugoton, 1988 )

Balkan – Azra tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: