‘Električni orgazam’ je beogradska rock grupa koja je počela svoju karijeru promovišući zvuke novog talasa, post punk i punk rocka, da bi nakon nekog vremena promenili svoj stil, vratili se dobrom rocku i tako postali jedna od najpoznatijh rock grupa na jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Zvuci novog talasa ili kako se već odomaćeno i kod nas zvao ‘new wave sound’ su bili vezani za period od 1980 do 1983 godine. Postoji interesantna priča kako je uopšte nastala grupa ‘Električni orgazam’. U toku 1979 godine formirana je hard rock grupa ‘Hipnotisano Pile’ koju si činili Srđan Gojković Gile – bubanj, Ljubomir Jovanović Jovec – gitara, Bojan Banović – vokal, Vladan Stepanović – gitara i Džo Otašević – klavijature.

Grupa je upravo tada promovisala na Gitara festivalu u Beogradu svoj muzički materijal koji je uglavnom napisao Bojan Banović. Sredinom januara 1980 nakon koncerta tada čuvene grupe ‘Leb i sol’ u beogradskom Domu Sindikata , članovi benda ‘Hipnotisano Pile’ : Gile Gojković – bubnjar, Ljubomir Jovanović- gitara i Ljubomir Đukić Ljuba – klavijature su sedeli u beogradskom bistrou Mornar i razgovarali o mogućnosti stvaranja ad hoc punk rock grupe u kojoj bi Gile Gojković pevao i svirao gitaru, dok bi se Ljuba Jovanović prebacio sa gitare na bubnjeve. Ideju je dobio upravo Gile koji je tada čekajući konobara i napisao tekst sa kasniju hit pesmu ‘Konobar’

Gojković je takođe napisao i par ostalih poznatih hitova uskoro oformljene nove grupe ‘Električni orgazam’ kao što su ‘Krokodili dolaze’, ‘Zlatni papagaj’ i ‘Vi’ . Grupa ‘Električni orgazam’ je zvanično oformljena 13 og januara 1980 godine kada se grupi još pridružuju gitarista Goran Sinadinović i ženski basista Marina Vulić. Članovi novo formirane grupe su zamolili upravu SKC-a da nastupe kao predgrupa grupi ‘Hipnoitisano Pile’ u toku juna 1980 godine, koncert se pretvara u potpuni fijasko grupe ‘Hipontisano Pile’ , pola publike napušta salu , grupa se raspada, rađaju se nove zvezde i već tada novi ‘Električni orgazam’ kome se pridružuju Ljubomir Jovanović kao gitarista jer Sinadinović napušta grupu kao i bubnjar Goran Čavajda ‘Ćavke’ koga je Gile već više puta molio da se pridruži bendu. Svoj prvi veći nastup grupa je imala te jeseni na Omladinskom festivalu u Subotici koji su tada oragnizovali ‘Riblja Čorba’ na čelu sa Borom Đorđevićem.

Pre samog nastupa grupa je bila zamoljena i upozorena da vodi računa o skakanju na nestabilnoj sceni sa više nivoa, oni su upravo učinili suprotno uz veliku igru, skakanje i buku lomili su i mikrofone, delove pozornice i scenografije pa su bili službeno diskvalifikovani sa festivala. Inače to je bio prvi festival na kome su se srele grupe novog talasa iz Beograda i Zagreba i na kome je na kraju pobedila grupa ‘Film’ . U svakom slučaju ‘Električni Orgazam’ već tada i to odmah privlači pažnju kako publike tako i medija.

Već sledeće godine grupa zajedno sa grupama ‘Idoli’ i ‘Šarlo Akrobata’ snima kultni album ‘Paket aranžman’ na kome se objavljuju i njihovi prvi hitovi kao ‘Krokodli dolaze’, ‘Zlatni papagaj’ i ‘ Vi’

Uspeh na ovom zajedničkom projektu omogućava grupi da iste 1981 godine objavi i svoj album prvenac pod nazivom ‘Električni Orgazam’ što nije proteklo bez problema. Naime RTV Ljubljana odbija da snimi album zbog nedostatka originalnosti, PGP RTB je imao problem sa tekstom pesama ‘Krokodili dolaze’ i ‘Nebo’ , pa je na kraju album snimljen pod okriljem Jugotona, a produciran od strane Ivana Stančica Pika koji je uspeo da na albumu uvede novi i specijalni zvuk ‘Električnog orgazma’ , preradi stare hitove kao ‘Krokodili dolaze’ i ‘ Vi’ , dok su pesme ‘Nebo’ i ‘ I’ve got a feeling’ i ‘ Konobar’ postali mega hitovi.

Album je dobro prihvaćen i od domaće publike i kritike, ali ipak najveću pažnju izaziva New Musical Express novinar Kris Bohn koji navodi da je grupa Električni orgazam najinteresantniji i najuzbudljiviji bend van engleskog govornog područja. U to vreme Gile Gojković je boravio u Londonu što koristi pa predaje par kopija albuma kući NME i potpisuje ugovor sa kucom ‘Rough Trade Records’ za distribuciju albuma u Engleskoj.

Grupa je u međuvremenu srela i upoznala poljskog studenta Grzegorza Brzozowicza koji je uz svoje kontakte u Varšavskom Rivijera Remont klubu okupljao grupe koje su promovisale novi talas iz cele Evrope. Tako dolazi do turneje naše tri grupe koje su snimile album ‘Paket aranžman’ , a ‘Električni orgazam’ uspeva da organizuje vrlo uspešnu turneju po Poljskoj sa četiri koncerta u Varšavi, jedan u Krakovu i Kaliszu.

1982 grupa snima u Ljubljani svoj drugi album ‘Lišće prekriva Lisabon’ sa 17 pesama koje su sada već pod uticajem psihodeličnog rocka i sve numere tj pesme imaju naslov koji se sastoji od jedne jedine reči. Vođa grupe čuveni Gile je kasnije izjavio da je ovaj album usledio kao rezulat eksperimentisanja sa LSD drogom tako da su pesme sa ovog albuma bile potpuno drugačije, izdvajamo neke kao ‘Afrika’, ‘Alabama’ ,’ Dokolica’, ‘Odelo’ i ‘Podstanar’.

Gile Gojković i Ivan Stančić ‘Piko’ pod uticajem njujorške podzemne scene u toku jeseni 1983 godine osnivaju band ‘Hijene’ i snimaju album ‘WooDoo za početnike’. Međutim album nikada nije zvanično objavljen zbog neprihvatanja domaće javnosti, ali je poslužio kao osnova za jedan od sledećih albuma grupe ‘Električni Orgazam’ pod nazivom ‘Distorzija’ koji je objavljen 1986 godine.
1984 dolazi opet do personalnih promena u grupi, uz specijalne goste ( Ivan Pajević – gitara, Piko Stančić – bubnjevi. Goran Pojatić – klavir, Kire Mitrev – trombon, Ivan Švager – saksofon i Goce Dimitrovski – truba) grupa uspeva da snimi svoj četvrti studijski album pod nazivom ‘Kako bubanj kaže’ koji je nastao pod velikim uticajem muzike neprikosnovenih Rolling Stonesa iz sedamdeseth godina. Međutim album ne nailazi na dobar odjek kod publike, izdvajamo neke od pesama kao ‘Fras u šupi’ i ‘ Pričam o tebi’ .

Nakon neuspeha albuma Đukic koji je na albumu zajedno sa Giletom bio glavni vokal napušta grupu i vraća se u New York. Sledi kriza u grupi, dolazi do više pokušaja sa novim članovima, na kraju problemi sa basistom se rešavaju kada Jovanović završava svoju muzičku karijeru, a na njegovo mesto dolazi tada već poznati Zoran Radomirović Švaba. Kao rezultat uspešne konsolidacije dolazi do objave već pomenutog albuma ‘Distrozija’ sa nekoliko hitova poput ‘Debela Devojka’, ‘Ja sam težak kao konj’, ‘Ne postojim’, ‘Vudu Bluz’, ‘Kapetan Esid’, ‘Ša la la’, ‘Lui, Lui’ – naslovna numera od Richard Berry

Sledeće izdanje ‘Električnog orgazma’ je bio album snimljen uživo u kultnom klubu Kulušić u Zagrebu 1986 godine pod nazivom ‘Braćo i sestre’. Na albumu se pojavljuje kao gost Dražen Vrdoljak i kao gost vokal Ljubomir Đukić u pesmama ‘Locomotion’ i ‘Bejbe, ti nisi tu’ .
Dve godine kasnije grupa objavljuje u vrlo sličnom muzičkom stilu svoj novi album pod nazivom ‘Letim, sanjam, dišem’ na kome se odmah kao mega hitovi izdvajaju pesme kao i numere ‘Ti’ , ‘ Poljubi me i priznaj mi’ i ‘Sve ste vi naše devojke’ . Na ovom albumu kao već po nekom ustaljenom redu opet imamo goste , a to su bili gitarista Nebojša Antonijević – Anton iz ‘Partibrejkersa’ i Saša Lokner na klavijatirama iz grupe ‘Bajaga i instruktori’ . Album su uspešno producirali Gojković, Stančić i Theodore Yanni. Iste godine grupa promoviše svoj album velikim koncertom na beogradskom stadionu Taš i izdaje kompilaciju najboljih pesama tj hitova pod nazivom ‘Najbolje pesme 1980 – 1988’ . Gojković uskoro počinje i sa svojom solo karijerom kada objavljuje 1989 godine album ‘Eto sada vidiš da može’ , Gile takođe uzima aktivno učešće na filmskim projektima kao što su filmovi ‘Kako je propao rokenrol’ i ‘ Crni bomabrder’. Gojković zajedno sa Vladom Divljanom iz ‘Idola’ uspešno objavljuje dva muzička albuma za decu pod nazivima ‘Rokenrol za decu’ i ‘Rokenrol bukvar’ .
1991 godine dolazi do ponovnog okupljanja članova benda i sada već reformisani ‘Električni orgazam’ objavljuje kompilacijski album ‘Seks, droga, nasilje i strah’ / ‘Balkan Horror Rock’ . Na ‘A’ strani albuma nalazi se novi studijski materijal pod nazivom ‘Mala lopta metalna’ komponovan u tandemu Gojković i Čavajda, dok se na ‘B ‘strani nalazi snimak uživo sa koncerta u Novom Sadu kao i nastupom grupe na rođendanskom koncertu B92.

U toku 1992 godine dolazi do velikog pregrupisavanja na muzičkoj sceni, dogovora, projekata i saradnje između velikih grupa kao što su ‘Električni orgazam’, ‘Ekaterina Velika’ , ‘Partibrejkersi’ itd , ali to je već neko novo vreme za neka naša nova sećanja i pisanja u nekom narednom periodu. Grupa ‘Električni orgazam’ je nastavila da bude uspešna, objavila više albuma u kasnijem periodu.

 

Zlatni papagaj – Električni orgazam tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: