Grupa je nastala krajem 1962 godine i prvobitno je trebalo da se zovu Crveni đavoli, ali su želeći da izbegnu političku provokaciju, odabrali benignije ime i tako postali ’ Crveni Koralji ’.

U postavi su tada bili : pevač Boris Babarović, gitarista Miroslav Lukačić, ritam gitarista Rudolf Šimunec, basista Dino Sarajlić i bubnjar Josip Badrić Medo. Prvi nastupi su im bili u zagrebačkom ’ Varijeteu ’, a kao prvi rođendan uzimaju svoj nastup u ‘ Varijeteu ’ 29 marta 1963 godine na priredbi ’ Vedri akordi ’ kada se njihovo ime i prvi put pojavljuje u novinama.

Nakon koncerta u ’Domu JNA’ u Zagrebu primetio ih je Ivo Robić tako da će mu oni biti pratnja na njegove tri izdate ploče u budućnosti. Uskoro se pojavljuju i u nekim TV emisijama kao i na radiju.

Počinju rad inspirisani muzikom grupe ’The Shadows’ i Klifa Ričarda (Cliff Richard) . U početku su svirali igranke u ’Poletu’, a prva Gitarijada na kojoj su učestvovali bila je u beogradskom ’Domu sindikata’ kada su se uz njih takmičili još i ’Bijele strijele’, ’Zlatni dečaci’ i ’Elipse’. Izašli su na binu, okrenuli leđa publici i započeli temu “Shadoogie”, publiku su kupili svojim scenskim pokretima. U početku su izvodili prepeve stranih hitova, a sa prvom autorskom pesmom “Rekla si, volimo se” postižu ogroman uspeh.

Na tom prvom singlu koji je izašao 1964 godine našla su se njihova dva instrumentala “Najljepši san” i “Ponoć je prošla” koje su uradili u maniru grupe ‘The Shadows’m a tu je i pesma “Dok je drugi ljubi”, obrada hita “Then he kissed me”. Singl dostiže tiraž od gotovo 100 000 prodatih primeraka i to u zemlji koja je imala oko 120 000 gramofona, što je predstavljalo neverovatan uspeh. Dobijali su po desetak hiljada pisama mesečno od obožavalaca iz cele Jugoslavije. Na trećem singlu koji objavljuju 1965 godine našle su se obrade pesama ’The Rolling Stones’ “It’s All Over Now” i “You Better Move On” u prepevu Borisa Babarovića, kao i instrumentali ’The Shadows’ “Young Lovers” i “Perfidia”. Četvrti singl objavljen 1966 godine donosi njihove pesme “Sretne godine” i “Izgubljenoj ljubavi”, ali i obrade “And I Love Her” od čuvenih ’The Beatles’ i “Johnny Guitar” ’The Shadows’.

U leto 1964. godine organizuju prvu jugoslovensku rock turneju. Serijom hitova “Napuljska gitara” (tradicional), “Zvjezdana noć” (prepev “Cozy”) i drugim, postaju najpopularnija grupa u tadašnjoj Jugoslaviji. Kako su tada festivali bili vodeće muzičke manifestacije, grupa redovno učestvuje na najznačajnijim festivalima i redovno dobija nagrade, U anketi lista “Ritam” tri puta su osvajali titulu najbolje domaće grupe. Kada je čuvena grupa ‘The Shadows’ ,njihov uzor, nastupala na Splitskom festivalu, uspevaju da organizuju zajedničku klupsku svirku sa njima.

Povremeno su pratili i Karla Metikoša koji je sa njima pod imenom Matt Collins snimio EP sa pesmama : “Peggy Sue”, “Koliko dugo”, “Svađa” i “Noćas” (Jugoton 1964). Često su u toku snimanja u studiju pratili mnoge druge domaće pevače i izvođače. Jula 1966 godine pobedili su u Zagrebu na Međunarodnom beat festivalu , nakon toga odlaze u Nemačku gde po celu noć sviraju u klubovima kako bi zaradili novac i kupili bolje instrumente. Po povratku u zemlju osvajaju prvo mesto na Zagrebačkom festivalu sa pesmom “Ne pitajte za nju”, ali je primetno da se njihova popularnost postepeno gasi.

Primat su zadržali do 1967 godine, iako je grupa trpela česte personalne promene. Basista Dino odlazi 1967 godine, a menja ga Željko Hižak, dok umesto bubnjara Mede dolazi Boris Turina. Na sledećem singlu 1968 godine objavljuju svoje pesme “Ne želim više tu ljubav” i “Bila si jedina”, a udarni hit je obrada Bobija Darina (Boby Darin) “Drvosječa da sam ja” (“If I Were A Carpenter”). Na festivalu Zagreb 68 učestvuju sa pesmama “Nemoj reći zbogom” i “Igra”. Na prvom festivalu Jugoslovenske pop muzike održanom u Zagrebu 3 septembra 1968. godine Crveni koralji prema glasovima publike za pesmu “Moja gitara” osvajaju prvo, a za pesmu “Noćas sam sanjao” četvrto mesto. Stručni žiri im je dodelio nagradu za najbolje izvođenje. Obe pesme su se uz obrade stranih hitova “Al matino” i “Simon Says” našle na sledećem singlu koji je objavljen 1969 godine.

Neposredno nakon objave singla ,te iste 1969 godine pevač Babarović napušta grupu i kao solista na festivalu Omladina 69 u Subotici, za pesmu “Dvije čaše”, dobija treću nagradu publike. Zatim objavljuje EP sa pesmama “Dvije čaše”, “Neću te zaboravit nikad”, “Meni nedostaješ ti” i “Danas, sutra ili jednom” (PGP RTB 1969) autora Alfonsa Vučera. Po Babarovićevom odlasku, grupu napušta i Rudi Šimunec a preostali članovi, u želji da obnove zvuk, angažuju orguljaša Borisa Kajzera (ex ‘Bardi’). Posle kraće turneje po Zapadnoj Nemačkoj, leta 1969 godine objavljuju singl sa pesmama “Još uvijek se nadam” i “Bez djevojke”, a kao pevač debituje Hižak. Po povratku iz vojske, oktobra 1969 godine, bubnjar Badrić smiruje nesuglasice i u grupu se vraća Babarović razočaran lošom prođom svog solo singla. Iz grupe odlazi Turina koji kasnije sa bivšim članovima ’Novih akorda’ osniva sastav ’Drugi način’. Umesto Kajzera u ’Koralje’ dolazi Alfons Vučer.

Sledeća personalna promena odvija se 1970 godine kada odlaze Vučer i Hižak, a menjaju ih orguljaš Krešo Pavlić i basista Vlado Bastajić, bivši članovi grupe ’Grešnici’. Međutim, kako grupi opada popularnost, Babarović se seli u Split gde osniva grupu ’ZIS’ (Zagreb i Split). Međutim ni to nije predstavljao kraj ‘Crvenih Koralja’ jer se sredinom osamdesetih ponovo okupljaju u postavi : Babarović, Lukačić, Pavlić, Šimunec, a bubnjeve svira Željko Marinac. Redovno sviraju u zagrebačkoj kafani ’ Čarda ’ i 1985 godine objavljuju debi LP “Rock’n’roll zbirka (1963-1966)” na kome su većinu pesama iz prvog perioda ponovo snimili. Godinu dana kasnije objavljuju LP “Najbolje izvedbe” na kome su, pored njihovih pesama, obrade grupa ’Creedence Clearwater Revival’, ’Bee Gees’ i drugih. Treći LP “Ja sam tvoj čovjek” snimaju povodom dvadeset pet godina od osnivanja, a ploču potpisuju kao Boris Babarović i Crveni koralji. Na tom albumu izdvajaju se obrade pesama “Dona” Riči Valensa (Richie Valens) i “And I Love Her” sastava ’The Beatles’, a tu su i njihove pesme od kojih su neke komponovali sa Silvesterom Dragojem ( grupa ’Neki to vole vruće’ ) .

Diskografija
Singlovi :
“Najljepši san” / “Dok je drugi ljubi” / “Ponoć je prošla” /”Rekla si, volimo se” (PGP RTB 1964)
“Napuljska gitara”/”Maštanje”/”Zvjezdana noć”/ “Dolazak” (Jugoton 1965)
“Otiđi od nje” / “Svega mi je dosta” / “Perfidia” / “Tema mladih ljubavnika” (PGP RTB 1965)
“Volim je” / “Sretne godine” / “Johnny Guitar” / “Izgubljenoj ljubavi” (PGP RTB 1966)
“Sam” / “Kad bih bio drvosječa” / “Bila si jedina” / “Ne želim više tu ljubav” (PGP RTB 1968)
“Moja gitara” / “Noćas sam sanjao” / “Ujutro” / “Otac je rekao” (PGP RTB 1969)
“Još uvijek se nadam” / “Bez djevojke” (Jugoton 1969 )
“Nikad nisam imao ništa” / “Pogrešan broj” (PGP RTB 1970)
“Vrati mi se”/”Sjećanje”/”Mala Suzi”/”22. juni 19 ” (PGP RTB 1971)
“Šjor Bepo moj” / “Na brigu kuća mala” (Jugoton 1972 )
“Neka život teče” / “Vizija” (Jugoton 1972 )
“Za svaki dan” / “Nemoj poći kući” (Jugoton 1973)
“Elvira”/”Tvoj strani svijet” (Jugoton 1974)

Albumi :
“Rock’n’roll zbirka (1963-1966)” (Jugoton 1985)
“Najbolje izvedbe (Jugoton 1986)
“Ja sam tvoj čovjek” (Jugoton 1988)

Ruže su crvene – Crveni koralji tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: