Đuveč je starinsko jelo, zajedno spremljeno sezonsko povrće sa ili bez mesa i sa malo pirinča. Pretpostavljamo da potiče od turskog jela “Turli tava” (“turli”- sve pomešano). Isečeno povrće i meso se kratko pirjani na štednjaku, pa se doda pirinač i potom se sve zajedno zapeče u rerni. Koristi se crni luk, praziluk, šargarepa, plavi patlidžan, grašak, boranija, tikvice, kupus, paprike, paradajz – svež ili sok, krompir, u razmerama po ukusu…
djuvec

Priprema:
Dakle, na ulju propržimo malo luka ili praziluka, dodamo meso, šargarepu, i kratko prodinstamo. Potom dodamo plavi patlidžan isečen na kockice, malo svežeg kupusa, paprike i svež paradajz, može i sok od paradajza, kao i ostalo povrće koje volimo ili imamo pri ruci, i krompir isečen na kriške.

Sve to kratko propirjanimo, pa dodamo šoljicu opranog pirinča, nalijemo sa malo vode ili još bolje, bistre supe. Posolimo, dodamo malo belog luka, peršuna, bibera i aleve paprike. Sve dobro izmešamo i stavimo u zagrejanu rernu da se zapeče, oko pola sata.

Đuveč se može spremiti i tako da se svi sastojci pomešaju u posudi i stave odmah u rernu, pa se zajedno “krčkaju”, najpre pokriveni, a kasnije bez poklopca, da se lepo zapeku.

Bakina glavna jela

Idite nazad na Bakin kuvar

PODELI: