Fjodor Ivanovič Šaljapin (1. februar 1873, Kazan – 12. april 1938, Pariz) bio je čuveni ruski operski i kamerni pevač (visoki bas), u različito vreme solist u Boljšem i Mariinskom pozorištu, kao i Metropol Operi.

Bio je prvi nacionalni umetnik Republike ( 1918 – 1927, titula se vratila 1991), 1918-1921 – umetnički direktor Mariinskog pozorišta. Ima reputaciju umetnika koji je u svom radu kombinovao “urođenu muzikalnost, sjajne vokale, izvanredne glumačke sposobnosti”. Bavio se slikarstvom, crtanjem i skulpturom, glumio u filmovima. Imao je veliki uticaj na svetsku operu.

 

Detinjstvo i mladost

Rođen je u Kazanu 1873. godine. Roditelji Fjodora Chaljapina venčali  su se u januaru 1863. godine, a deset godina kasnije rođen je njihov sin Fjodor. Njegov otac je radio kao arhivar u okružnom vijeću.

Fedorova majka, Evdokia Mikhailovna, bila je obična seljanka iz sela Dudinsi. Već u detinjstvu postalo je jasno da mali Fedor ima muzički talenat. Pevao je u prigradskom crkvenom horu i na seoskim festivalima. Kasnije je dečak počeo da bude pozvan da peva u susednim crkvama.

 

Šaaljapin sa ocem i mlađim bratom
  • facebook
  • Pinterest

Šaaljapin sa ocem i mlađim bratom

 

Početak karijere

 

Fjodor je 1883. godine prvi put došao u pozorište da izvede predstavu Petra Suhonina „Rusko venčanje“.
Šaljapin se “razbolio” od pozorišta i pokušao da ne propusti ni jednu predstavu. Pre svega, dečak je volio operu.

Najveći utisak na budućeg pjevača ostavila je opera MI Glinke “Život za cara”. Otac šalje sina u školu da uči kod stolara, ali kada se njegova majka razbolela, Fedor je bio prisiljen da se vrati u Kazan kako bi se brinuo o njoj. U Kazanu je Šaljapin počeo da pokušava da se zaposli u pozorištu. Konačno, 1889. godine, prihvaćen je kao dodatni član prestižnog Serebriakovog hora. Međutim, zanimljivo je da u prvom pokušaju, nije bio primljen u hor.

Prva solistička uloga došla je posle nekoliko manjih. Bila je to uloga Zareckog u operi “Evgenije Onjegin” – Šaljapin je nastupio u martu 1890. Septembra iste godine,  se preselio u Ufu i počeo da peva u lokalnoj operetnoj trupi Semenov-Samara.

Postepeno, Šaljapin je počeo da dobija male uloge u mnogim performansima. Po završetku sezone,  se pridružio Derkačovoj lutajućoj trupi, kojom je obišao gradove Rusije, Centralne Azije i Kavkaza.

 

Rahmanjinov i Šaljapin
  • facebook
  • Pinterest

Rahmanjinov i Šaljapin

Razvoj karijere

Preselio se u Tiflis, grad koji je, kao i za mnoge druge velike predstavnike ruske književnosti i umetnosti,  igrao veoma važnu ulogu u životu Šaljapina. Ovde je upoznao bivšeg umetnika carskih pozorišta, profesora Usatova. Posle slušanja pevača, Usatov je rekao: „Ostani učiti od mene. Neću uzeti novac za studiranje. Usatov  mu je i finansijski pomogao. Godine 1893. Šaljapin je debitovao na pozornici Tifliske opere gde stekao slavu i priznanje, a od samoukog pevača postao je profesionalni umetnik.

Godine 1895. Fjodor Šaljapin stiže u Moskvu, gde sklapa ugovore sa Direkcijom Mariinskog teatra. U početku, na pozornici Imperijalnog pozorišta, Fjodor Ivanović je obavljao samo manje uloge. Sastanak sa čuvenim zaštitnikom Savom Mamontovom označio je početak cvetanja Šaljapinovog rada.

Mamontov je pozvao pevača da radi u moskovskoj privatnoj operi sa trostrukom platom u Mariinskom teatru. U privatnoj operi, Šaljapinov višestruki talenat je otkriven, a repertoar je dopunjen mnogim nezaboravnim slikama iz opera ruskih kompozitora. Godine 1899. Šaljapin je pozvan u Boljšoj teatar, gde je imao ogroman uspeh. Pozorišni život pevača postao je ogroman trijumf. Postao je univerzalni favorit.

Savremenici pevača ocenili su njegov jedinstveni glas: u Moskvi postoje tri čuda – carsko zvono, carski top i carski bas – Fjodor Šaljapin.  Na mnogo načina, zahvaljujući talentu Šaljapina,  koji je uključio u svoje repertoare arije iz ruskih opera, kompozitori N.Rimski-Korsakov, A.S. Dargomizhski, M.Musorgski, M.Glinka dobili su svjetsko priznanje.

Tokom ovih godina, pevač dobija evropsku slavu. Godine 1900. pozvan je u čuvenu Milansku Scalu. Iznos koji je Šaljapin dobio po ugovoru za taj period je bio nečuven. Nakon boravka u Italiji, pevač je svake godine bio pozvan na turneju u inostranstvo.

Svetski rat, revolucija i građanski rat u Rusiji za dugih 6 godina “stavili su kraj” na turneju pevača. U periodu od 1914. do 1920. Chaliapin nije napustio Rusiju.

1922. godine Šaljapin je otišao na turneju u SAD. Pevač se nikada nije vratio u Sovjetski Savez. Kod kuće, zauzvrat, odlučeno je da Šaljapinu oduzme titulu narodnog umjetnika. U inostranstvu, Šaljapin se okušava u novoj umetnosti – bioskopu. Godine 1933. glumi u filmu “Don Kihot” u režiji G.Pabsta.

Šaljapin kao Boris Godunov
  • facebook
  • Pinterest

Šaljapin kao Boris Godunov

 

Privatni život

Šaljapin bio je dvaput oženjen. Sa prvom ženom, italijanskom balerinom, Jonahom Tornagijem, pevač se venčao 1898. u Nižnjem Novgorodu. U ovom braku, odjednom je rođeno sedmoro djece.

 

Šaljapinova žena i deca
  • facebook
  • Pinterest

Šaljapinova žena i deca

Kasnije, bez razvoda prvog braka, Šaljapin počinje vezu sa Marijom Petzold. Žena je u to vrijeme već imala dvoje djece iz prvog braka. Dugo vremena su se  tajno sastajali. Brak je zvanično registrovan tek 1927. godine u Parizu.

 

 

Šaljapin je umro u proljeće 1938. u Parizu. Veliki pjevač je sahranjen na Batignolskom groblju u Parizu. Tek skoro pola veka kasnije, 1984. godine, njegov sin Fedor dobio je dozvolu za ponovno sahranjivanje pepela njegovog oca na Novodevičkom groblju u Moskvi. Ponovljena sahrana su održane sa svim počastima. A 57 godina nakon smrti umetnika, on je posthumno vraćen u titulu Narodnog umetnika SSSR-a. Na kraju, pevač se vratio u svoju domovinu.

Šaljapin grob
  • facebook
  • Pinterest

Šaljapinov grob