Osmog avgusta 1986. godine, na svoj trideset treći rođendan, preminula je glumica Gordana Kosanović.. Rođena je u Valjevu, živela u Petrinji od svoje šeste do devetnaeste godine, (od 1959. do 1972.). Maturirala je u petrinjskoj gimnaziji Braća Hanžek, sa maturskim radom na temu – Miroslav Krleža i Gospoda Glembajevi. Bila je najbolji đak svoje generacije. Potom je upisala Akademiju za Film i Pozorište u Beogradu, gde je diplomirala glumu sa desetkom u klasi Ognjenke Milićević.

Najpre je angažovana u Ateljeu 212, gde je provela pet sezona. Bila jedna od osnivača čuvenog avangardnog “Pozorišta – Dvorišta” u Beogradu. Igrala je u TV seriji “Đavolje merdevine” (1975), a potom i u antologijskom filmu Gorana Paskaljevića “Čuvar plaže u zimskom periodu” (1976), kao i u sledećem Paskaljevićevom filmu “Pas koji je voleo vozove” (1977).

Igrala je još i u filmovima “Osvajanje slobode” Zdravka Šotre (1979), “Usijanje” Bore Draškovića (1979) i “Piknik u Topoli” Zorana Amara (1981), kao i u trodelnoj TV seriji “Duvanski put” (1981). 1981.godine, zajedno sa rediteljem Robertom Ćulijem, odlazi u Nemačku, gde učestvuje u osnivanju danas čuvenog nemačkog Teatra na Ruru (Theater an der Ruhr) u Milhajmu (Mulcheim an der Ruhr). Fantastičnom brzinom je na sceni progovorila nemački, a njena posebnost i suptilna ekspresivnost ostali su upamćeni. Njena karijera trajala je samo deset godina, pekinuta je njenom bolešću i preranom smrću. Postoji nagrada Gordana Kosanović koja se već 25 godina dodeljuje pozorišnim avangardnim glumcima.

Film i pozorište

PODELI: