Početke baletskog izraza teško je sa sigurnošću odrediti,  sve u zavisnosti šta podrazemevamo pod rečju „balet“. Ako ga posmatramo sa šireg stanovista, kao igru koja pripoveda neku priču ili izražava emociju, njegovi početci zalaze verovatno u vreme kada je čovek počeo da hoda na dve noge.

Ako, pak govorimo o klasičnom baletu u užem smislu značenja, kao igru tetarskog oblika, koja podrazmeva scenografiju i kostime, onda se renesansna Italija (XIV – XVI  vek) smatra mestom njegovog rođenja.

istorija baleta italijaU samom početku, igrači su bili maskirani, pokreti su bili strožiji, jasno definisani a kostimi teški i sputavajući.  Predstave su se kasnije počele izvoditi u na dvorovima. Igrači su bili obučeni u skladu sa modom tog doba, tako da su igračice nosile haljine duge do samih članaka.
Iz Italije balet se prvo raširio po Francuskoj, a zatim i drugim mestima zapadne Evrope.  U dvadesetom veku je stigao na severno američki kontinent ili preciznije u San Francisko, u Kanadu i Indiju.
Prvom baletskom pretstavom izvedenom u svetu, zvanično se smatra, „Kraljičin komični balet“ koje je izvedena 1581. Goine u Parizu, autora Baltazara Božoajea. Predtsava je trajala pet i po sati u  njoj je prvi put jpovezana muzika, igra i tekst.
Kralj Luj IV može se smatrati zaslužnim za rađanje baleta kakvog poznajemo danas i sa njegovim dolaskom balet je izašao sa dvorova i preselio se u teatre.  Malo je poznato da j i sam bio strastveni igrač i da je igrao u baletima poznatih koreografa svog vremena. Godine 1661 Luj IV je osnovao prvu plesnu instituciju zapadnog sveta, a zvala se ”Académie Royale de Danse” . Tek osam godina kasnije osnovana je čuvena  ”Académie d’Opéra“.

Krajem XVIII veka, pojavom Romantizma u Evropi, balet postaje, slobodniji, nežnijih pokreta, vazdušastih kostima…Tada je i nastala titula prima balerina apsoluta.
Najveću revoluciju u baletskom scenskom nastupu, svakako je izazvala Isidora Dankan, američka plesačica, sa početka XX veka.

Neophodno je da se malo zadboljsoj teatrržimo u Rusiji jer je ona dala neka od najpoznatijoh svetskih imena klasičnog baleta.

U zimskoj palati  u San Petersburgu, godine 1732  francuski balet-majstor Žan Baptist Lande, otvorio je prvu rusku baletsku kompaniju – “Imperial Theatre School” za ruske mlade igrače. Iz nje su izašli neki od najvećih igrača kasnog XVIII. I XIX. veka.

Nažalost, ova je škola, kao i mnoge druge, bila zatvorena posle Revolucije,  kao jedan od simbola carske Rusije.  Ipak, škola je kasnije ponovo obnovljnena i danas je poznata kao čuveni “Mariinsky Ballet”.

Druga po značaju baletska je ”Bolshoi Ballet” koja se dugo takmičila sa Mariinsky Balletom ali je početkom XX veka počela da gradi sopstveni, jedinstven izraz po kome je veoma poznat i cenjen širom sveta.

Tokom XX veka pojavjulju se nove, moderne plesne škole i pravci moderni, neoklasični balet i džez balet. Najpoznatija kompanija neoklasičnog baleta je ”New York City Ballet”.

alicija

Alicija Alonso

Baletske tirule ballerina I baletana:

 Balerine
•    Prima ballerina assoluta
•    Prima ballerina, premier sujet or première danseuse
•    Sujet
•    Coryphée
•    Corps de ballet

Baletani

•    Premier danseur noble
•    Premier danseur
•    Danseur
•    Sujet
•    Coryphée
•    Corps de ballet
•    Ballerino

Titula (zvanje) prima balerina assoluta je veoma retko dodeljivano u istoriji. Prva je ovu prestižnu titulu ponela čuvena balerina tog doba Rierina Legani (Pierina Legani). Ipak, nama najpoznatija je svakako balerina Bolshoi teatra Maja Plisackaja, (Maya Plisetskaya), jedna od najboljih ballerina sveta XX veka.
Vredno je pomenuti i Aliciju Alfonso balerinu “Ballet Nacional de Cuba” zbog njene impozantne biografije i hrabrosti…

Pogledajte naš izbor nekoliko najlepših baletskih numera:

PODELI: