laza-ristovskiJedan od najcenjenijih instrumentalista, talentovani klavijaturista i kompozitor zlosrećne sudbine, rođen je 23.januara 1956.godine u Novom Pazaru, a odrastao u Kraljevu. Rano je počeo da se bavi muzikom, već sa pet godina učio je da svira na harmonici, a potom je krenuo u muzičku školu. Kao petnaestogodišnjak počeo je da svira orgulje u bendu „Bezimeni“, pa je sa njima nastupao po igrankama u Kraljevu. Uskoro je, na poziv Bokija Miloševića, odlazi u Beograd i svira u orkestru u pratnji narodnih pevača. Vrlo brzo, kao dvadesetogodišnjak, pozvan je u kragujevačku grupu „Smak“. Sa njima je snimio albume „Smak“ (1975) i „R.M.Točak“ (1976).

U to vreme “Smak” i “Bijelo Dugme” bili su u samom vrhu popularnosti u SFRJ, i na neki način rivali. Na poziv Gorana Bregovića, Laza Ristovski prelazi i “Bijelo Dugme”, umesto dotadašnjeg klavijaturiste Vlade Pravdića. Taj prelazak je odjeknuo u javnosti, a devojčice su baš ludovale za atraktivnim Lazom… Sa “Dugmetom” je snimio album “Eto! Baš hoću”.

1978.godine izlazi iz grupe i sa bubnjarem Ipetom Ivandićem snima album “Stižemo”. Ovaj album nije komercijalno dobro prošao, jer je izbila afera sa hapšenjem Ipeta zbog posedovanja narkotika. Laza se ponovo vratio u “Smak” i svirao sa njima naredne tri godine, do razlaza grupe, 1981.godine. Posle toga, Ristovski se posvećuje studijskom radu i vrlo brzo postaje najtraženiji studijski klavijaturista. 1985.godine ponovo je u “Bijelom dugmetu” i sa njima snima još dva albuma “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” i “Ćiribiribela”.

Laza Ristovski je sarađivao sa brojnim rok i džez muzičarima, bavio se elektronskom muzikom, komponovao je muziku za više domaćih filmova : “Lazar”, “Sveto mesto”, “Paket aranžman”, “Lepa sela lepo gore”, Nečista krv”… Dobitnik je mnogih nagrada za svoj rad, a čak deset puta zaredom je progašavan za klavijaturistu godine.

1994.godine dijagnostifikovana mu je teška bolest, multipla skleroza, sa kojom se godinama borio, poslednjih godina je bio u invalidskim kolicima. Ipak, neumorno je radio u svom muzičkom studiju, snimao je albume instrumentalne muzike, producirao albume Milića Vukašinovića i Borisa Aranđelovića. Sa Sašom Loknerom je snimio uspešan album “Naos”, gde je kombinovao duhovnu pravoslavnu sa elektonskom muzikom. Učestvovao je i na povratničkoj turneji “Bijelog dugmeta” 2005.godine. Dve godine potom, preminuo je, 6.oktobra 2007.godine.

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: