Svi pamtimo ukus mekika iz detinjstva. Ovo jeftino , jednostavno i brzo posluženje bilo je često u kuhinjama naših majki i baka. Prženje u dubokoj masnoći nije “in” u sadašnjoj dominaciji “zdrave”, barene i presne hrane… Ipak, ne može škoditi ako s vremena na vreme dozvolimo sebi nešto masno i slasno…

Mekike se prave kao i uštipci (priganice), s tom razlikom što se uštipci vade kašikom i spuštaju u zagrejano ulje, a mekike se oblikuju rukom u duguljast oblik, pa prže. Mogu se puniti raznim slanim i slatkim nadevima, a neke domaćice preporučuju da se u testo doda čašica rakije, da bi mekike upile manje ulja.

Prave se i u posnoj varijanti, bez jaja i mleka, jednostavno, zamesite mekše hlebno testo, dobro ga izlupate varjačom da dobije vazdušne “klobuke”, malo naraste i spremno je za prženje.

 

Sastojci:

  • 1kg mekog brašna tip 500
  • pakovanje svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 800ml mlake vode (ili pola mleka, pola vode)

 

Priprema:

U vanglu prosejemo brašno, posolimo, pa dodamo izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno dodajemo toplu vodu. Zamesimo meko testo, redje nego za hleb. Testo treba dobro varjačom lupati, sve dok ne počne da se odvaja od ivice vangle, i dok se ne stvore “plikovi”, vazdušni mehurovi u testu. Sad testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste. Kada naraste, treba ga premesiti i opet izlupati varjačom, pa pustiti da još naraste.
Mekike se prže na umerenoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj šerpi. Potrebno je dosta ulja ili masti, da plivaju, zato je bolje uzeti manju posudu i peći po jednu ili dve istovremeno. Kad je testo naraslo, mokrim rukama zahvatamo malo testa, razvučemo ga u mekiku i spuštamo u vruću (ne vrelu!) masnoću.

Ako je ulje (ili mast) previše zagrejano, mekike će spolja zagoreti, a iznutra biti nedopečene. Potrebno je kašikom zalivati mekike dok se prže, da bi bolje narasle i bile šupljikave.

Pržiti ih po par minuta sa obe strane, pa vaditi na salvetu da se ocedi višak masnoće.

 

Bakina slana testa

Idite nazad na Bakin kuvar