Grupa ’Partbrejkersi’ ili u prevodu ’Žurkolomci’ je beogradska rock grupa koja je svoju popularnost napravila na osnovu ’garage punk’ zvuka, grupa je osnovana avgusta 1982 godine u Beogradu. Lider grupe bio je Zoran Kostić – Cane koji je pevačku karijeru započeo u sastavu ’Urbana gerila’ da bi kasnije nastavio kao frontmen grupe ’Radnička kontrola’ u kojoj su još bili bubnjar Žika Todorović, basista Srđan Đile Marković i gitarista Darko Milojković.

Ova grupa objavljuje snimke svojih pesama “Dosada” i “TV u koloru” na kompilacijskom albumu “Artistička radna akcija” 1981 godine, a na tim snimcima gostovali su gitarista Ljuba Sedlar koje je tada svirao bubnjeve kao i bubnjar Relja Obrenović iz grupe ’Petar i zli vuci’ . Grupa ’Radnička kontrola’ je nastupila 1981 godine na smotri ’ABRS’ na Tašmajdanu kada je zbog Canetovog provociranja publike koncert prekinut, a njegovo ponašanje je izazvalo i moralno političke rasprave u dnevnim novinama.

Interesantan podatak je da su upravo oni nastupali kao predgrupa u Ljubljani na poslednjem nastupu ’Šarla akrobate’ oktobra 1981 godine što je ujedno bio i njihov poslednji koncert. Avgusta 1982 godine Cane, bubnjar Goran Bulatović – Manza , gitarista Nebojša Antonijević Anton i gitarista Ljubiša Kostandinović formiraju grupu ’Partibrejkersi’ .

Manza i Ljuba su svirali pre toga zajedno u grupi ’Republika’, a Anton je u drugoj polovini sedamdesetih svirao u grupama ’BG 5’ (sa Ivicom Vdovićem, Bojanom Pečarom), kao i u grupama ’ Butik’ i ’Šine’ .

Naziv grupe se slagao sa prilično razuzdanim ponašanjem članova grupe u to vreme što je i sam Cane posvedočio, a ime je nastalo kao Manzin prevod ’ Partibrejkers (Žurkolomci) ’. Grupa je svoj prvi zvanični nastup imala 4 oktobra 1982 godine u kultnom ’Dadovu’ kada nastupaju kao predgrupa sastavu ’The Fifties’. U toku sledeće godine ’Partibrejkersi’ sviraju sve intenzivnije tako da su recimo u Zagrebu jednom prilikom za tri dana održali pet koncerata, i tada ih je čuo i poznati Džoni Štulić koji je za njihov peti nastup uradio zvuk i čak se ponudio da im bude producent.

Prvi pesmu tj singl objavljuju na ploči “Ventilator 202” (PGP RTB 1983 ) kada je objavljena njihova pesma “Radio utopija”, a na radio programima često su emitovani demo snimci njihovih pesama “Hiljadu godina” i “Večeras”. Nove verzije tih pesama ubrzo se pojavljuju na singlu koji 1984 godine objavljuje Jugoton. Prvi album ’Partibrejkersi’ snimaju u beogradskom studiju ’ 0 ’, produkciju rade zajedno sa Kojom, a naziv albuma je bio vrlo jednostavan ’Partibrejkers’ . Album izaziva veliko interesovanje zbog specijalnog i novog zvuka na ovim prostorima jer su nam ’Partibrejkersi’ ponudili ’rhythm i blues’ u njihovom tumačenju, uz dodatak punk energije. Na ovom debi albumu izdvajaju se pesme : “Ulični hodač”, “Ona živi na brdu”, “Gubitnik”, “Ako si..” i “Stoj, Džoni”. Na snimanju albuma gostovali su Branislav Petrović Banana – usna harmonika i B. Trivić – saksofon . Omot ploče je radio Anton a u pesmi “Stoj, Džoni” iskoristili su prepev starog hita Čaka Berija “Johnny B Good” koji je sredinom šezdesetih godina uradio Tomi Sovilj.

I pored dobrog prijema prvog albuma, Jugoton odbja dalju saradnju nakon preslušavanja demo snimaka za drugi LP, pod izgovorom da u pesmama nema dovoljno bunta. U leto 1985 godine Manza napušta grupu, pa ’Partibrejkersi’ jedno vreme nastupaju sa Keletom iz grupe ’Disciplina kičme’, a decembra 1985 godine prestaju sa radom. Posle kraćeg Antonovog izleta sa grupom ’Plaćenici’, ponovo se okupljaju juna 1986 godine i to u novom sastavu jer je na bubnjevima sada Vlada Funtek (ex ’Plaćenici’ ), a novi basista je Dime Todorov – Mune (ex ’Radost Evrope’ ), dok grupu napušta gitarista Ljuba Konstantinović.

Materijal za drugi album su snimili u mestu Bukovac – studio Milana Ćirića, ali su dugo čekali na objavu materijala jer nijedna diskografska kuća nije želela da ga objavi, i traka je mesecima stajala u PGP RTB-u. Maja 1988 godine grupu napušta Vlada Funtek, jedno vreme sa njima svira Marko Milivojević, a 1989 godine dolazi Igor Borojević (ex ’Potop’, ’Banana’ ).

Njihov drugi album najzad izlazi u izdanju Jugodiska marta 1988 godine. Album je trebalo da se zove “Kobila i pastuv preljubnik”, ali je dizajner zaboravio da stavi naslov na omot pa se ovaj bezimeni album na kraju ipak zvanično zove ’Partbrejkers II ’. Na albumu se pojavljuju vrlo interesantne numere kao što su : “Ja se ne vraćam”, “Prsten”, “Mesečeva kći”, “Pet ispod nule” i “Nema cure”. Pesma “Put” je naknadno snimljena i to upravo marta 1988 godine ukazujući na novi muzički put. Nakon objave drugog albuma MTV snima specijalan prilog o njima.

Februara 1989 godine ’Partibrejkersi’ rade nove demo snimke, a pomaže im Srđan Gojković – Gile iz ’Električnog orgazma’ u ulozi ritam gitariste. Novembra 1989 godine objavljuju svoj treći album , i ovog puta u izdanju Jugodiska,u produkciji Milana Ćirića, a pod nazivom ’Partibrejkers III ’. Na albumu se izdvajaju pesme : “Kreni prema meni”, “Zemljotres”, “Hipnotisana gomila” i “Ono što pokušavam sad”.

Tokom 1990 godine grupa odlazi na svoju prvu veliku jugoslovensku turneju za koju se ubrzo ispostavilo da je bila i poslednja, bar u granicama SFRJ. Takođe su nastupali i kao predgrupa na jugoslovenskim koncertima grupe ’Motorhead ’. Krajem 1990 godine iz grupe odlazi Igor, a zamenjuje ga Borko Petrović (ex ’Baby Kate’ ). U toj postavi objavljuju živi album, tj kasetu “Zabava još traje” snimljenu jula 1991 godine na koncertima u Zrenjaninu i Vršcu. Februara 1992 godine na njihovom koncertu u SKC-u učešće uzimaju Emir Kusturica (ex ’Zabranjeno pušenje’), Džoni Dep (ex ’Rock City Angels’, ’The Kids’) i Džim Džarmuš (ex ’Del Byzantinees’).

Interesantno je napomenuti da uoči rata u Bosni nastaje ad hoc sastav nazvan ’ Rimtutituki ’ (’ EKV ’, ’Električni orgazam’ , ’Partibrejkersi ’) koji snima antiratnu pesmu ” Slušaj’vamo “.

’Partbrejkersi’ su nastavili da se odupiru vremenu i s vremena na vreme snime neku ploču i obeleže godišnjice postojanja tj rada. Cane je gostovao na snimanju solo ploče “Eto sad vidiš da može” Srđana Gojkovića, “Zašto da ne” ’Električnog orgazma’, a ’Instant Karmi’ je ustupio pesmu “Ne možeš mi ništa” za njihov CD “Roll Over (Godine oktopoda 1987-1996)”. Pesma “Hoću da znam” upotrebljena je u filmu “Geto-tajni život grada”. Anton je svirao na Giletovoj ploči “Eto sad vidiš da može” i “Letim sanjam dišem” ’Električnog orgazma’ , Igor Borojević od 1990 godine radi kao producent tako da je potpisao ploče raznih grupa kao što su : ’Bjesovi’, ’Kristali’, ’Piloti’, ’Dža ili bu’ i ostali.

Diskografija
Singl
“Hiljadu godina”/”Večeras” (Jugoton 1984)

Albumi
“Partibrejkers” (Jugoton 1985)
“Partibrejkers II” (Jugodisk 1988)
“Partibrejkers III” (Jugodisk 1989)
“Zabava još traje” (Sorabia Disc 1992, koncertna kaseta)

Kreni prema meni – Partibrejkers tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: