‘Šarlo Akrobata’ je bila novotalasna ili čak po nekim muzičkim merilima pank grupa koja je vrlo kratko trajala na beogradskoj muzičkoj sceni, ali uprkos tome ostavila je bitan uticaj na razvoj celokupne rok jugoslovenske muzike uvodeći nove trendove i merila. Grupa je postojala od aprila 1980 do oktobra 1981 godine, a činili su je Milan Mladenović – gitara i vokal, Dušan Kojić ‘Koja’ – bas i Ivica Vdović ‘Vd’ – bubnjevi.

Grupa ‘Šarlo Akrobata’ je nastala iz sastava ‘Limunovo drvo’ koji su kasnih sedamdesetih godina formirali Milan Mladenović – vokal i gitara, Dragomir Gagi Mihajlović – gitara i Milan Mikica Stefanović -gitara, stvarajući muziku pod uticajem hipi pokreta. Njima se ubrzo pridružuju Goran Kovinčić i Dušan Džindžer Dejanović – bubanj. Grupa ‘Limunovo drvo’ često menja članove, a poslednju postavu su činili Mladenović, Mihajlović, Dušan Kojić i Ivica Vdović. Posle koncerta sa Pankrtima u Dvorani Studentskog kulturnog centra u Beogradu aprila meseca 1980 grupu napušta Mihajlović , a preostala tri člana formiraju novu grupu pod imenom ‘Šarlo Akrobata’ .

Trojica muzičkih entuzijasta i virtuoza pravi prve studijske snimke u studiju Enca Lesića 1980 godine, koji postaju ubrzo hitovi, a pesme su : ‘Ona se budi’ , ‘Oko moje glave’ , ‘ Niko kao ja’ i ‘ Mali čovek ‘. Ove pesme su snimljene na Jugotonovoj kultnoj kompilaciji ‘Paket aranžman’ 1981 godine zajedno sa hitovima grupa ‘Idoli’ i ‘Električni Orgazam’. Sve pesme, prvenci, grupe ‘Šarlo Akrobata’ doživljavaju veliki komercijalni uspeh, nailaze na dobar prijem kod kritike, a numere ‘Niko kao ja’ i ‘Ona se budi’ postaju radijski i koncertni hitovi. Sa pesmom ‘Ona se budi’ grupa učestvuje na Omladinskom festivalu u Subotici krajem 1980 godine i osvaja drugu nagradu žirija.

1981 godine članovi grupe stvaraju muziku za film Miše Radivojevića ‘Dečko koji obećava’, a sa njima na ovom projektu kao gitarista sarađuje i Goran Vejvoda. Muziku je pisao Dušan Kojić, tekstove Nebojša Pajkić koji je ujedno bio i scenarista filma , dok Kojić i Vdović takođe glume u filmu članove ritam sekcije benda VIS ‘Dobri dečaci’ . U filmu se čuju tri pesme ‘Šarla Akrobate’ koje nikada nisu više zvanično nigde objavljene, a to su : ‘ Slobodan ‘, ‘ Balada o tvrdim grudima ‘ i ‘ Depresija ‘.

Te iste 1981 godine ‘Šarlo’ učestvuje na bijenalu u Zagebu kao predgrupa engleskom bendu ‘Gang of Four’ što takođe predstavlja njihovu vrlo uspešnu promociju. U aprilu 1981 bend snima svoj prvi i jedini abum pod nazivom ‘ Bistriji ili tuplji čovek biva kad … ‘ Album je sniman za PGP RTB, ali ga ipak izdaje u julu Jugoton. Ovaj album se danas smatra kamenom temeljcem jugoslovenskog roka, jednim od najvažnijih albuma jugoslovenskog novog talasa i generalno, muzičko remek delo koje je uvelo nove trendove i pomerilo granice u razvoju muzike na ovim našim prostorima.

U to vreme konflikti i tenzije među članovima benda postaju sve češći, Vdović je insistirao da se u grupu dovedu Bebi Dol i Goran Vejvoda sa kojima je već sarađivao na projektu ‘ Announda Rouge ‘. I dok se Mladenović u principu slagao tj prihvatao predlog , Kojić se protivio dovođenju novih članova jer je smatrao da i oni sami imaju još dosta toga da ponude.

Jugoton izdaje album ‘ Bistriji ili tuplji čovek biva kad ‘ … u skromnom tiražu od svega 10000 primeraka, što uz vrlo siromašnu medjsku promociju dovodi do komercijalnog neuspeha, kada nažalost i takvi hitovi kao što su ‘ Ona se budi ‘ i ‘ Niko kao ja ‘ ne bivaju tada prepoznati i prihvaćeni , ali to ipak postaju nakon nekog vremena, tako da se danas ubrajaju u velikane YU top lista svih vremena. Prema Kojićevim izjavama i sam bend nije zbog čestih koncerata bio dovoljno angažovan na promovisanju albuma tako da ovaj komercijalni neuspeh dovodi i do konačnog raspada grupe u jesen 1981 godine.

Grupa odlazi na turneju po Poljskoj, a oproštajni tj poslednji koncert je održan u Ljubljani oktobra 1981 godine. Članovi benda nastavljaju ubrzo svoje uspešne muzičke karijere u novim okruženjima tj grupama – Milan i Vd u ‘ Katarini II ‘ a Koja u ‘ Dispiplini kičme ‘ .


Diskografija

Singlovi
1. ‘Mali čovek’ / ‘ Ona se budi’ ( Jugoton 1981 )
2. ‘Bes’ / ‘ Prevaren ‘ ( snimljeno , ali neobjavljeno zbog raspada grupe )
Albumi
1. ‘ Paket aranžman ‘ ( Razni izvođači Jugoton 1981 )
2. ‘ Bistriji ili tuplji čovek biva kad… ‘ ( Jugoton 1981 )

Ona se budi-Šarlo Akrobata tekst i video

Jugoslovenska rok muzika