U posleratnom periodu, vladao je pobednički entuzijazam, izgradnja zemlje, radne akcije. Preovlađuju revolucionarne, partizanske pesme i marševi. Nije bilo koncerata, pevalo se i sviralo na igrankama. Pored partizanskih, bile su popularne i ruske romanse,koje je u Skadarliji izvodila glavna zvezda Olga Jančevecka. Pedesetih, muzika se mogla čuti samo preko radija, malo ko je imao gramofon i mogućnost da nabavi gramofonske ploče.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”E4056F60F943431B”]

Zabavnu muziku pedesetih činili su domaći šlageri, koji su nastajali pod uticajem italijanskih kancona i francuskih šansona. Danas te pesme zvuče peviše patetično, tugaljivo i ušećereno. Ali, to je bilo u duhu onog vremena – posle strahota minulog rata, i života u sumornoj posleratnoj stvarnosti, ljudima je bila potrebna ta prenaglašena romantika. Provlačili su se i stari predratni šlageri i džez.

Džez je dugo bio skrajnut, na njega je ondašnja vlast gledala kao na dekadentnu muziku sa zapada. Ali, džez je bio vrlo prisutan, ploče su stizale iz inostranstva i iz Američke čitaonice, slušale su se strane radio stanice..Tek 1953.godine, kada je formirano prvo udruženje džez muzičara, država priznaje ovu muziku.1960.godine na Bledu je osnovan i prvi Džez festival.

U periodu zahlađenja odnosa sa SSSR, ranih pedesetih godina, javlja se prvi posleratni prepoznatljivi muzički talas u Jugoslaviji -meksikanske pesme. Ulaze u modu meksikanski filmovi “Jedan dan zivota”, “Prodavačica ljubičica”, i pesme iz tih filmova, poput “Jedan dan života”(“Mama Huanita”) bile su izuzetno popularne.

1958.godine, po uzoru na italijanski San Remo, osnivaju se Opatijski i Zagrebački festival i stvara se naša zabavna muzika. Ono što je počelo na radiju, sada je otišlo korak dalje, i zabavna muzika etablirala se na festivalima. Pioniri naše zabavne muzike bili su Ivo Robić i Rajka Vali, kasnije se pojavljuju Anica Zubović, Beti Jurković, Gabi Novak, Zdenka Vučković, Ivica Šerfezi. Stjepan Džimi Stanić u Zagrebu, Majda Sepe i Marjana Deržaj u Ljubljani, Duško Jakšić i Lola Novaković u Beogradu. To je bilo vreme zajedništva, idealizma, jugoslovenstva. Nije bilo važno odakle ko dolazi, muzičari su se družili, međusobno uvažavali i živeli za aplauze i nagrade.

Jugoslovenska muzika pedesetih godina je bila pravo osveženje za izmučenu ratnu generaciju. Meni su se tada, kao sasvim malom detetu, svi ti zvuci činili bajkoviti i daleki baš kao i naš radio Nikola Tesla.

Kao da je čitav svet bio jedna velika pozornica na kojoj se stalno pevalo i naravno da sam verovala da se i sam život odvija u ritmu “muzike za ples”…i da će mi tata kupiti puno, puno čokolada i bombona…

 

 

Pročitajte biografije i poslušajte navjeće hitove svojih ljubimaca! Kliknite na linkove dole:

Vojin Popović

Darko Kraljić

Ivo Robić

Bruno Petrali

Marko Novosel

Rajka Vali

Zvonimir Krkljuš

 

Domaća zabavna muzika šezdesetih godina je ovde!

Domaća zabavna muzika sedamdesetih godina je ovde!

Domaća zabavna muzika osamdesetih godina je ovde!

Domaća muzika je ovde!

Festivali zabavne muzike

Strana muzika pedesetih

PODELI: