Crni Biseri – Foto Fejsbuk/Jugoton Kroacija rekords

Šezdesete godine su doba procvata jugoslovenske zabavne muzike, i istovremeno, stidljivih početaka domaćeg rokenrola. Osnovano je nekoliko festivala, na kojima su promovisani brojni pevači, pojavila se i televizija, masovno su se prodavale gramofonske ploče, pevači su išli na turneje i održavali solističke koncerte.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”85DD08804992529D”]

Tako je zabavna muzika postala svima dostupna, a pevači doživljavali masovnu popularnost. Festivalska muzika je bila pod jakim uticajem italijanske kancone i francuske šansone, i veoma se vodilo računa o kvalitetu. Publika je pomno pratila festivale, u gledalištu i putem TV prenosa, sve je bilo pažljivo pripremljeno-i nastup, i odeća i frizura.

Podrazumevalo se da pevač zna odlično da peva, da pesmu prave najbolji tekstopisci, kompozitori i aranžeri. Pesme su izvođene uživo, uz pratnju najboljeg orkestra. Kao rezultat takvog truda, te pesme žive i danas, one su naš evergrin.

Rokenrol muzika stizala je iz sveta i kod nas, slušao se radio Luksemburg, pesme su se “skidale” uživo, i sa malobrojnih gramofonskih ploča.Krajem pedesetih i početkom šezdesetih u svim većim gradovima SFRJ, glavna zabava mladih bila je na igrankama, odnosno plesnjacima.

U Beogradu su bile aktuelne igranke na Kalemegdanu, u Lazarevićevoj, na Mašincu i u Domu omladine. Pored dotadašnjeg džeza i šlagera, počeo je da se izvodi i rokenrol. Najpopularniji roker i šoumen bio je čuveni Mile Lojpur , zvezda kalemegdanskih igranki.

Prvi rok bendovi kopirali su zapadne uzore.1961.godine, pod uticajem “Šedouza” nastao je naš prvi rok sastav, “Siluete”, sa legendarnim Zoranom Miščevićem. Pored “Silueta”, svirali su i “Zlatni Dečaci”,”Elipse”, “Crni Biseri” u Beogradu, “Crveni koralji”, “Zlatni akordi”, “Delfini” u Zagrebu, “Dinamiti” u Osijeku, “Indeksi” u Sarajevu… 1966 godine održane su gitarijade na Beogradskom sajmu i u Zaječaru, potom u Zagrebu, i to je početak široke popularnosti domaćeg rokenrola.

 

Pročitajte biografije i poslušajte navjeće hitove svojih ljubimaca! Kliknite na linkove dole:

 

Tereza Kesovija

Gabi Novak

Ljiljana Petrović

Radmila Karaklajić

Zorana Lola Novaković

Miki Jevremović

Đorđe Marjanović

Dragan Stojnić

Dušan Jakšić

 

Domaća zabavna muzika pedesetih godina je ovde!

Domaća zabavna muzika sedamdesetih godina je ovde!

Domaća zabavna muzika osamdesetih godina je ovde!

Domaća muzika je ovde!

Festivali zabavne muzike

PODELI: