Kaštradina (kastradina) je sušeno, dimljeno meso kastriranog ovna ili jarca. Naziv je dobila po latinskoj reči castrare (kastrirati). Tradicionalno se priprema u Dalmaciji, južnoj Hercegovini i Lici, od davnih vremena. Kaštradina ima jak, specifičan miris i ukus, sprema se sa raštanom, keljom, kupusom,a ponegde i sa kiselim kupusom.

Osnovni postupak u pripremi kaštradine uključuje namakanje suvog mesa kako bi se smanjila slanost, a zatim se često marinira s začinima poput crnog bibera, belog luka, ružmarina ili drugih začina po želji. Nakon mariniranja, može se peći, kuvati ili pripremati na roštilju, obično se servira uz prilog od krompira ili nekog drugog povrća.

Kaštradina je popularna zbog svog specifičnog ukusa i teksture sušenog mesa, te često predstavlja jedno od tradicionalnih jela koja se spremaju za posebne prilike ili slavlja u Dalmaciji.

Sastojci:

    • 500 gr kaštradine
    • 1 kg raštana
    • 500 gr krompira
    • glavica crnog luka
    • par čenova belog luka

Priprema:

Kaštradinu dobro oprati u toploj vodi, ako je potrebno, ostaviti da odstoji celu noć u vodi. Staviti u lonac, dodati sitno isečen crni luk, naliti vodom i kuvati oko jedan sat. Potom dodati krompir isečen na četvrtine i raštan, pa kuvati još oko pola sata, ili malo duže. Na kraju začiniti biberom i sitno sečenim belim lukom.

Bakina glavna jela

Idite nazad na Bakin kuvar