Nekoliko reči o razlikama između hleba i pogače

Pogača i hleb su vrste pekarskih proizvoda, ali postoje neke razlike između njih.

Hleb je opšti naziv za pekarski proizvod koji se obično pravi od brašna, vode, kvasca ili kvasca i soli. Postoji mnogo vrsta hleba, uključujući beli hleb, integralni hleb, hleb od različitih žitarica, hleb od celog zrna i mnoge druge vrste, svaka sa svojim karakteristikama i sastojcima. Hleb se obično peče u većim komadima, kao što su vekne ili hlebove.

Pogača, s druge strane, često se pravi od istih ili sličnih sastojaka kao i hleb, ali se obično priprema u manjim ili pojedinačnim porcijama. Pogača može imati različite forme, poput okruglih ili ovalnih, i može biti dekorisana ili obogaćena dodacima kao što su masline, sir, povrće ili začini. Takođe, pogača se može peći brže u poređenju s hlebom, budući da je manje komada i obično manje debljine.

Iako su sastojci slični, razlike u načinu pripreme, obliku i veličini čine glavnu razliku između ova dva pekarska proizvoda.

Sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 1 malo pakovanje kvasca (40 gr)
  • malo soli i 6 dcl mlake vode

Priprema:

Pogaču možete napraviti od istog testa od kojeg se pravi hleb i rukama a ne oklagijom uobličiti. Najpre stavimo usitnjeni kvasac u čašu sa malo tople vode i prstohvatom soli. U posudu za mešenje sipamo brašno i malo soli, napravimo udubljenje u sredini i sipamo nadošli kvasac. Zamesimo srednje tvrdo testo sa mlakom vodom. Mesimo toliko dugo dok testo ne počne da se odvaja od ivice posude. Sad testo pokrijemo čistom krpom i ostavimo da naraste oko dva sata. Naraslo testo ponovo premesimo, uobličimo i stavimo u podmazan i pobrašnjen kalup da se peče.

Najčešće se uobliči u kružni oblik, ali to je već vaš izbor. Svaka pogača mora da se pravi i peče tanje (prst i po debljine) i to je razlog za drugačiji ukus od hleba. U testo od kojeg ćemo zamesiti pogaču možemo dodati i manju šoljicu ulja. Pečemo je u već zagrejanoj rerni, na 220 stepeni.

Bakina Pogača

Bakina Pogača

Dobrom ukusu pogače možemo dati i još neki drugačiji lep izgled. Od do kraja zamešenog testa napravimo tri jednake jufke. Svaku jufku razvučemo prstima tanko i urolujemo je tako da dobijemo tri rolne od kojih napravimo jednu pletenicu. Pletenica se peče u manjoj okrugloj i podmazanoj tepsiji. Pletenicu stavljamo tako što počnemo od sredine tepsije da je savijamo u krug i na taj način ispunimo posudu. Premažemo je sa dva blago zasoljena i umešana žumanceta.

Tako pripremljenu pogaču ispečemo u zagejanoj rerni.

Pogaca pletenica bakin recept

Pogaca pletenica bakin recept

Izrađeno testo pogače možemo uobličiti i tako što ćemo celu masu tanko razvući prstima i urolovati. Rolnu sečemo poprečno na jednake komade i slažemo u okruglu, podmazanu tepsiju. Komade stavljamo uspravno. Posudu moramo do kraja napuniti. Premažemo površinu slanim umešanim žumancima i pečemo.


Klknite dole desno na zelenu sličicu da odštampate recept:

 

Bakin hleb i peciva

Bakina testa

Idite nazad na Bakin kuvar

PODELI: