Sastojci:

 • 600 gr brašna
 • 1 malo pakovanje kvasca (40 gr)
 • malo soli i 6 dcl mlake vode

  Priprema:

  Pogaču možete napraviti od istog testa od kojeg se pravi hleb i rukama a ne oklagijom uobličiti. Najpre stavimo usitnjeni kvasac u čašu sa malo tople vode i prstohvatom soli. U posudu za mešenje sipamo brašno i malo soli, napravimo udubljenje u sredini i sipamo nadošli kvasac. Zamesimo srednje tvrdo testo sa mlakom vodom. Mesimo toliko dugo dok testo ne počne da se odvaja od ivice posude. Sad testo pokrijemo čistom krpom i ostavimo da naraste oko dva sata. Naraslo testo ponovo premesimo, uobličimo i stavimo u podmazan i pobrašnjen kalup da se peče.

  Najčešće se uobliči u kružni oblik, ali to je već vaš izbor. Svaka pogača mora da se pravi i peče tanje (prst i po debljine) i to je razlog za drugačiji ukus od hleba. U testo od kojeg ćemo zamesiti pogaču možemo dodati i manju šoljicu ulja. Pečemo je u već zagrejanoj rerni, na 220 stepeni.

  Bakina Pogača

  Bakina Pogača

  Dobrom ukusu pogače možemo dati i još neki drugačiji lep izgled. Od do kraja zamešenog testa napravimo tri jednake jufke. Svaku jufku razvučemo prstima tanko i urolujemo je tako da dobijemo tri rolne od kojih napravimo jednu pletenicu. Pletenica se peče u manjoj okrugloj i podmazanoj tepsiji. Pletenicu stavljamo tako što počnemo od sredine tepsije da je savijamo u krug i na taj način ispunimo posudu. Premažemo je sa dva blago zasoljena i umešana žumanceta.

  Tako pripremljenu pogaču ispečemo u zagejanoj rerni.

  Pogaca pletenica bakin recept

  Pogaca pletenica bakin recept

  Izrađeno testo pogače možemo uobličiti i tako što ćemo celu masu tanko razvući prstima i urolovati. Rolnu sečemo poprečno na jednake komade i slažemo u okruglu, podmazanu tepsiju. Komade stavljamo uspravno. Posudu moramo do kraja napuniti. Premažemo površinu slanim umešanim žumancima i pečemo.
  Klknite dole desno na zelenu sličicu da odštampate recept:
  Bakin hleb i peciva

  Bakina testa

  Idite nazad na Bakin kuvar

  PODELI: