Skuvano žito (koljivo) priprema se prilikom proslavljanja Krsne slave, osveštava se u crkvi i to je prvo posluženje gostima. Žito je simbol vaskrsenja, jer posejana zrna u zemlji istrunu, ali iz njih niče nova biljka, novi život. Zbog toga se osveštano žito prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, kao i za pokoj duša umrlih predaka.

Sastojci:

  • 500 gr pšenice belije
  • 500 gr šećera
  • 500 gr oraha
  • muskatni oraščić

Priprema:

Pšenicu otrebiti, oprati, pa naliti hladnom vodom i ostaviti preko noći da odstoji. Sutradan pšenicu ocediti, pa naliti novu vodu i staviti da se kuva. Voda treba da prekriva pšenicu otprilike 5cm. Kada voda provri, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko sat vremena. Potom isključiti ringlu i ostaviti u poklopljenoj šerpi nekoliko sati, ili preko noći. Može se umotati u ćebe ili u perjani jastuk, da drži toplotu (takozvano „žito skuvano u perju“).

slavsko-zitoPotom skuvanu pšenicu samleti na mašini za meso. Ako je ostalo još tečnosti, obavezno je ocediti. U samlevenu pšenicu dodati šećer i mlevene orahe (ostaviti jednu šaku za posipanje). Na kraju nastrugati polovinu muskatnog oraščića i sve dobro rukama umesiti. Ovako dobijeno žito oblikovati na tacni, pa posuti mlevenim orasima i ukrasiti po želji (polutkama oraha npr.)

Ostali slatkiši

Idite nazad na Bakin kuvar

PODELI: