U posleratnom periodu, u dominaciji filmova sa ratnom tematikom, Voja Nanović se usudio i napravio raskošnu ekranizaciju naših narodnih bajki. Bio je to “Čudotvorni mač” (1950), prvi domaći film-bajka, sa pomalo fantastike. Nastao je po motivima “Baš- Čelika” i “Zlatne jabuke i devet paunica”, gde mladi čobanin Nebojša posle niza peripetija i savladanih zadataka, stiče čudotvorni mač i pobeđuje strašnog Baš-čelika i njegove oklopnike.

Sećam se magije ovog filma, svi smo odrasli na tim bajkama i bilo nam je zanimljivo da vidimo oživljene poznate likove i događaje. Ostala mi je u sećanju scena kada Nebojša dobija na čuvanje babinu kobilu, i ako je ne sačuva, ode mu glava. To se odigrava u strašnoj babinoj pećini punoj glava nataknutih na kolje, dok neki glas uporno ponavlja – daj baba glavu… Jašući kobilu, on na trenutak zaspi, i kada se probudi…o užasa – nema kobile, on jaše na panju…

Ovaj film je vizuelno bogat, sa lepim pejzažima i uspelim scenama bitaka, uz pomoć konjice i velikog broja statista, odlične scenografije, kostima i maski, sa uspelom naracijom i dijalozima, zahvaljujući pomoći Stanislava Vinavera. Muzika Krešimira Baranovića je odlična kombinacija klasike i naše narodne baštine, uz učešće baletskog ansambla Narodnog pozorišta. Miivoje Živanović je igrao Baš-čelika, Nebojšu Rade Marković, a negativca Gricka Bata Paskaljević.

Za kraj,ostaje nauk da su istina, ljubav i sloboda najvažniji na ovome svetu:

“Kekec” (1951) je prvi posleratni pravi dečji film, snimljen u slovenačkim planinama, po knjigama Josipa Vandota, a režirao ga je Jože Gale. Kekec je imao veliki uspeh kod publike, prikazivan je u 13 zemalja, pa su kasnije snimljeni i filmovi-nastavci “Srećno Kekec” (1963) i “Dovitljivi Kekec” (1968). To je najpopularniji slovenački film.

Radnja se odigrava u malom selu u idiličnoj dolini među Alpskim vrhovima.Tamo žive dobri dedica, travar Kosobrin i zli samotnjak Bedanec. Bedanec ima služavku, devojčicu Mojcu, koju drži u zatočeništvu i maltretira. Kada Mojca sretne dobrog dedicu Kosobrina, požali mu se na svoj težak život, i on odluči da je povede sa sobom. Ljutiti Bedanec hvata dedicu i vezuje ga za drvo, ali hrabri dečak Kekec ga oslobađa.

Strašni Bedanec sad hvata Kekeca i obećava da će ga pustiti, ako pronađe odbeglu Mojcu. Posle niza događaja, Kekec nadmudri i pobedi Bedaneca i uspeva da ga ubedi da zauvek napusti njihovu dolinu. Bedanec pali svoju kolibu i odlazi, a Kekec se trijumfalno vraća svojima, naravno oslobodivši Mojcu.

Domaći filmovi za decu šezdesetih

Domaći filmovi za decu sedamdesetih

Za odrasle

Domaći filmovi između dva rata

Domaći filmovi četrdesetih

Jugoslovenski ratni filmovi

Domaći ratni filmovi pedesetih

Domaće filmske komedije

Domaći horor filmovi

Slavica ratni film

O filmu Breza

Film

PODELI: