U autentičnom ambijentu zabačenih bosanskih sela Džimrije i Sokolovići snimljen je 1960.godine film “Izgubljena olovka”, u režiji Fedora Škubonje. U filmu učestvuju meštani, deca iz tog kraja i samo troje profesionalnih glumaca.

Mlada, nedovoljno iskusna učiteljica i njeni mali đaci uvučeni su u dramu oko nestale olovke. Za krađu je optužen dečak Dikan, ali on ne može da prihvati nanesenu klevetu i bori se za istinu. Posle mnogo peripetija, olovka je nađena i učiteljica oseća krivicu zbog nanesene nepravde, pa se na kraju izvinjava dečaku…

Film je dobio Zlatnog lava za dečiji film na Venecijanskom festivalu (1961), a na Kanskom festivalu je 1966.godine uvršten u deset najboljih filmova za decu svih vremena.

“Orlovi rano lete” (1966) je ekranizacija romana Branka Ćopića, u režiji Soje Jovanović. To je priča o bezbrižnim školskim danima u jednom bosanskom selu, kada vesela dečja družina beži iz škole i doživljava avanture, dok ih ne pohvataju i vrate u školu. Ubrzo počinje rat i dečja igra postaje stvarnost, i na kraju dečaci odlaze u pravu borbu, sa partizanima.


Dečije pesme

Dečije priče

TV za decu

Dečiji filmovi

Crtani filmovi

Domaći filmovi za decu pedesetih

Domaći filmovi za decu sedamdesetih

Za odrasle:

Domaći filmovi između dva rata

Domaći filmovi četrdesetih

Jugoslovenski ratni filmovi

Domaći ratni filmovi pedesetih

Domaće filmske komedije

Domaći horor filmovi

Slavica ratni film

O filmu Breza

Film

PODELI: