vuk samotnjakSedamdesetih godina snimljeno je mnogo filmova namenjenih deci i omladini. Standard je bio na vrhuncu i bilo je dovoljno novca za realizovanje različitih filmskih projekata. Bilo je uobičajeno da đaci u školama kolektivo odlaze na projekcije, pa su ti filmovi bili veoma gledani i lepo prihvaćeni.

Najčešće su to bile ekranizacije potvrđenih književnih dela, a osim dole pomenutih, pomenuću i meni veoma drage filmove: “Dečak i violina” (1975, po životnoj priči Tripa Simonutija) i “Hajdučka vremena” (1977, po prozi Branka Ćopića)

“Družba Pere Kvržice” (1970)

Avanturistički dečiji film, u režiji Vladimira Tadeja, po romanu Mate Lovraka. – Seoski dečaci, sa Perom Kvržicom na čelu, tajno preuređuju staru napuštenu vodenicu na kraju sela, u svoj letnjikovac. Ta vodenica se ne koristi zbog nesloge seljana, što koristi vlasnik parnog mlina, pa potplaćuje ljude da spreče ponovni rad vodenice. Posle mnogo vermena i uzbudljivih događaja, družina, uz pomoć učitelja, osposobljava vodenicu i daje je na upotrebu seljanima.

insert iz filma “Družba Pere Kvržice”


“Vuk samotnjak” (1972)

Film o prijateljstvu seoskog dečaka i psa, u kome je debitovao talentovani mali naturščik, jedanaestogodišnji Slavko Štimac, koji će kasnije postati cenjeni glumac i odigrati neke ključne uloge u domaćim filmovima. U ličkom kraju, u planinama ima puno vukova, koji često napadaju ovce. Slučajno dečak Ranko sreće nemačkog ovčara, sa ogrlicom na kojoj piše Hund. Dečak shvata da je to pas zaboravljen posle rata u planini, i da je zbog duge samoće nepoverljiv prema ljudima.

On uspeva da se sprijatelji sa psom, hrani ga i druži se s njim u tajnosti, a pas ga u jednom momentu spasava od vuka. Ali, seljani veruju da je Hund vuk-samotnjak koji kolje njihove ovce i organizuju hajku. U poslednjem trenutku, dečak spasava svog prijatelja…

Ovaj film je osvojio brojne nagrade na više međunarodnih festivala, ostaje u sećanju kao jedan od najboljih dečjih filmova, sa svojom čistom emocijom, danas pomalo zaboravljenom.

insert iz filma “Vuk samotnjak”

“Mirko i Slavko” (1973)

“Mirko i Slavko” je bio popularni strip koji je imao neverovatan tiraž od 200 hiljada primeraka, a izlazio je od 1963. do 1974.godine. Autor stripa je bio Buin, samouki crtač, inače pripadnik četnika u NOBu. Mirko i Slavko su dečaci, partizanski kuriri, koji su se veoma uspešno borili protiv Nemaca. Naravno, bilo je preterivanja, nekada dovedenih do apsurda; ostao je upamćen njihov čuveni dijalog: Mirko, pazi metak!-Hvala Slavko, spasio si mi život! Na osnovu stripa snimljen je film u režiji Torija Jankovića.( U malom gradiću, nemački vojnici streljali su muškarce, a žene odveli u logor, a preostala deca organizuju otpor…)

“Zimovanje u Jakobsfeldu” (1975)

Ratni film, sa dečacima u glavnim ulogama, nastao po romanu Arsena Diklića, u režiji Branka Bauera. Igrali su Slavko Štimac i Svetislav Goncić, a dobrog Nemca Jakoba Jeriha Slobodan Cico Perović. To je napeta priča o dvojici dečaka u vreme rata, jedan je bolestan i leži u usamljenoj kolibi, pa njegov drug odlazi u nemačko selo i zapošljava se kao sluga. Noću krišom obilazi i neguje svoga druga, a kasnije ga čak prebacuje u gazdinu štalu… Na kraju sledi hepiend, jer ih oslobađaju parizani…

“Vlak u snijegu” (1976)

Fim je ekranizacija poznate knjige Mate Lovraka iz 1931.godine, a inspirisan je isinitim događajima. Režirao ga je Mate Relja, a jednu od glavnih uloga, Ljubana, igra Slavko Štimac. To je priča o tri seoska dečaka, koji sa učiteljem odlaze u grad na izlet. Desi se da se učitelj razboli, i dečaci moraju sami da se vrate kući, vozom. U toku je snežna mećava, smetovi zaustavljaju voz, ali uz pomoć dece, železničari uspevaju da oslobode voz i nastave putovanje…
Domaći filmovi za decu pedesetih

Domaći filmovi za decu šezdesetih


Za odrasle:

Domaći filmovi između dva rata

Domaći filmovi četrdesetih

Jugoslovenski ratni filmovi

Domaći ratni filmovi pedesetih

Domaće filmske komedije

Domaći horor filmovi

Slavica ratni film

O filmu Breza

Film

PODELI: