Domaća muzika sedamdesetih

Sedamdesete godine u Jugoslaviji bile su poprilično razdragane: standard je bio na vrhuncu, ljudi su mogli konačno da se opuste i uživaju. Pratili su se trendovi sa zapada, pa je niklo mnogo rok-sastava, po uzoru na američke i britanske bendove, a prilagođeno domaćoj publici. Tokom cele decenije bio je vrlo prisutan trend mešanja etno zvukova sa rok i pop muzikom.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”859587D001559D15″]

U Sarajevu je Neda Ukraden promovisala taj narodnjačko-zabavno-muzički stil, na kojem je kasnije izrastao tzv. pastirski rok, koji je predstavio Bregović sa Bijelim dugmetom. Narod je taj miks oduševljeno prihvatio, i tako je Bijelo dugme postalo fenomen, najpopularniji bend sedamdesetih. Koncert “veselih bosanaca” 1977. kod Hajdučke česme pred oko 100.000 posetilaca bio je najveći koncert u dotadašnjoj istoriji jugoslovenske rok muzike.

Početkom sedamdesetih, osnovano je više grupa koje su svirale progresivni rok, kao Yu grupa, Korni grupa, Tajm, Smak. Nešto kasnije, osnovane su i grupe Leb i Sol, Parni Valjak, Galija. Hard rok su svirali Vatreni Poljubac i Divlje Jagode. Istovremeno, nasuprot rokerima-električarima nastajali su akustičari. To su bile akustičarske grupe – S vremena na vreme, Porodična manufaktura crnog hleba, Suncokreti iz Beograda, Drugi Način iz Zagreba i čuveni trio iz Niša – Lutajuća Srca (sećate li se “Jefimije”?) Izvodili su uglavnom balade aranžirane sa dosta akustičnih instrumenata, gudača, flaute, često sa finim višeglasnim pevanjem.

Dubrovački trubaduri su bili jedinstveni po uspešno ukomponovanoj renesansnoj muzici sa narodnom dalmatinskom muzikom i šlagerima.

Sedamdesete su bile karakteristične po akustičarskoj muzici koju su izvodili brojni kantautori, po uzoru na Dilana i Koena, kao i dueti, na tragu Sajmona i Garfankla. Najpoznatiji dueti su bili Buco i Srđan iz Dubrovnika i Vlada i Bajka iz Beograda. Miladin Šobić bio je sjajni kantautor iz Nikšića, za razliku od ostalih akustičara, poznat po buntovnim, oporim pesmama sa socijalnom tematikom,njegova pesma “Džemper za vinograd” bila je studentska himna sedamdesetih. Dubrovnik je imao Ibricu Jusića, Zagreb Ivicu Percla (vanvremenska pesma “Stari Pjer”) i Dragu Mlinareca, Ljubljana Tomaža Domicelja, Beograd Srđana Marjanovića, Sarajevo Jadranku Stojaković.

U to vreme u svetu je bila popularna i disko muzika, pa su po uzoru na strane diskoteke, one osnivane i kod nas. Najpoznatiji je bio beogradski “Cepelin”, prva diskoteka u engleskom stilu, koja je imala matine, od pet popodne, i večernji termin.U Beogradu disko zvuk je imala grupa Zdravo( pesma “Vikend fobija”).

Pod uticajem grupe Boni M, u Sarajevu je osnovana disko.pop grupa Mirzino jato, sa hitom “Apsolutno tvoj”Zabavna, šlagerska muzika bila je na svom vrhuncu, promovisana na brojnim festivalima.Splitski festival je bio u zenitu, iza koga je ostao niz letnjih evergrinova. Pojavila se nova generacija pevača: Mišo Kovač, Oliver Dragojević, Kemal Monteno, Bisera Veletanlić, Josipa Lisac, Beti Đorđević i mnogi drugi. Glavna zvezda bio je Zdravko Čolić, koji je brzo izrastao u opštenarodnog pop-idola, i koji je punio dvorane i stadione, spektakularnim nastupima sa plesnom grupom “Lokice”.

Sedamdesetih, u Sarajevu se razvila i specifična pop-škola: pored Indeksa, formirano je nekoliko pop-rok grupa-Ambasadori, čiji su pevači kasnije napravili karijeru: Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz, Jasna Zlokić i Hari Varešanović.Tu su i grupe Kod i Rezonansa, koja je nazvana “akustičarsko Bijelo dugme”, jer su koristili stare instrumente i violine. Najpopularnija pop grupa sedamdesetih bila je Pro Arte, sa harizmatičnim pevačem Čobijem. Emisija Zdravo mladi – Bisera peva pesmu Dženis Džoplin “Ja i Bobi Mak Gi”

 

 

Sedamdesetih se, ja lično sećam po predivnim pesmama mog najomiljenijeg pevača Arsena Dedića i drugim sentimentalno romantičnim pesmama naše muzičke scene koje su prijale mojoj mladoj, zaljubljenoj duši.

Pročitajte biografije i poslušajte navjeće hitove svojih ljubimaca! Kliknite na linkove dole:

Beti Djordjević

Bisera Veletanlić

Boba Stefanović

Vladimir Savčić Čobi i Pro Arte

Dubrovački Trubaduri

Zafir Hadžimanov

Ivica Šerfezi

Indexi

Jadranka Stojaković

Josipa Lisac

Kemal Monteno

Krunoslav Slabinac

Leo Martin

Meri Cetinić

Mišo Kovač

Neda Ukraden

Radojka Šverko

Senka Veletanlić

 

Domaća muzika pedesetih godina je ovde!

Domaća muzika šezdesetih godina je ovde!

Domaća muzika osamdesetih godina je ovde!

Domaća muzika je ovde!

Festivali zabavne muzike

  6 comments for “Domaća muzika sedamdesetih

 1. Milan Pujic
  12/19/2012 at 21:43

  Jedna akusticarska grupa izvodila je pesmu ‘Oj, devojko duso moja’ koju danas izvode Duo moderato i Misija. Koja je to grupqa i gde moze da se nadje snimak?
  Hvala!

  • Secanja
   12/20/2012 at 10:06

   Milane, jedino što znamo je da je tu pesmu svojevremeno izvodila grupa “Suncokret”…
   Pozdrav, Sećanja

 2. neven danicic
  12/29/2012 at 08:31

  Pozdrav,

  Bas trazim jednu pesmu iz sedamdesetih, cini mi se… onako, pop sa elementima folka, mislim da je bila grupa iz Hrvatske, refren je bio nesto kao”… vreme bilo i doci ce, sve prolazi i proci ce, a uz malo dobre volje bice jos i bolje…”… jel mozda znate o kome se radi? Unapred hvala, cujemo se…

  • Secanja
   01/02/2013 at 20:27

   Dragi Nevene, najbliže što smo pronašli je “Samo sjećanja” od Parnog valjka i “Došlo vreme” Braće Bajić…

   Pozdravljamo vas,

   Sećanja

 3. Dejan
  06/08/2013 at 02:56

  Pozdrav,sve pohvale za stranicu,već duže vrijeme tražim jednu pjesmu,koju sam slušao kao klinac sa ćaletove kasete,dio koji ja pamtim ide ovako:hej dal si sama il te neko ljubi,hej šta bi rekla da mene sad iznenada vidiš na vratima doma tvog.hvala

 4. harley
  01/13/2014 at 23:44

  Pozdrav. Skoro sam pronasao na youtube muzicki klip iz sedamdesetih sa divnom muzikom. pevac je Zvian Haravan http://www.youtube.com/watch?v=dQur_xbxcPE

Leave a Reply

Your email address will not be published.