Nevenka_Urbanova

Nevenka Urbanova (1909-2007)

U međuratnom periodu, u Kraljevini Jugoslaviji, postojala je solidna produkcija filmova. Najviše su se snimale dokumentarne reportaže – žurnali, poučni i reklamni filmovi, i igrani filmovi raznih žanrova. Filmovi su snimani u crno beloj tehnici, gluma je bila prenaglašena, zbog nedostatka tona. Bilo je veoma teško baviti se filmom, teško se dolazilo do sredstava, pa su reditelji rado snimali filmove po narudžbi.

Josip Novak je 1926.godine osnovao svoje preduzeće “Pobeda film” i za kratko vreme snimio petnaestak kratkih reklamnih filmova koji su se prikazivali u bioskopima. Među malobrojnim sačuvanim filmovima je “Sve radi osmeha”, reklama za zubnu pastu “Kaladont”. Film je dobro snimljen, dinamičan, dobro kadriran, sniman u beogradskim eksterijerima. U njemu igraju dve poznate glumice: Nevenka Urbanova i Ljubica Buba Veljković (umetničko ime Anita Mir).

1928.godine vlasnici tek otvorenog rudnika “Jerma” naručuju propagandni film, i Josip Novak odlučuje da napravi svoj prvi igrani film, kroz koji će biti popularisan i pomenuti rudnik. “Rudareva sreća” snimana je pod radnim naslovom “Blago cara Radovana”, jer je scenario zasnivan na priči o avanturistima koji nadomak novog rudnika tragaju za blagom. Oni se upoznaju sa rudarima, dolazi do romanse između jednog od mladića i lepe rudareve kćerke. Naravno, tu je još jedan mladić zaljubljen u istu devojku, i neminovno dolazi do sukoba…

Angažuje glumicu Ljubicu Veljković (Anitu Mir) i naturščika Čedomira Penčića kao tumače glavnih uloga. Desilo se da su se ovo dvoje glumaca zaljubili i u stvarnom životu, i pri kraju filma, jednostavno pobegli sa snimanja. To je izazvalo veliki skandal i dalo filmu publicitet. Film je nekako dovršen uz pomoć fotografija i imao svoju premijeru u Beogradu, a potom je prikazivan i u inostranstvu.

Domaći filmovi četrdesetih

Jugoslovenski ratni filmovi

Domaći ratni filmovi pedesetih

Domaće filmske komedije

Domaći horor filmovi

Slavica ratni film

O filmu Breza

Film

Za decu:

Domaći filmovi za decu pedesetih

Domaći filmovi za decu šezdesetih

Domaći filmovi za decu sedamdesetih

PODELI: