Verovatno ste primetili da su u odeljku ovog kuvara pod naslovom Supe i čorbe zastupljeni recepti za čorbe od povrća i bez mesa. Svaka od tih čorbi saržala je u sebi i mrsne sastojke. Da ne bi ponavljali već predstavljene recepte dodaćemo kratku napomenu-uputstvo koje će vam omogućiti da napravite posne čorbe od povrća.
Umesto bistre supe od mesa koristite vodu.
Ako se čorba sprema na ili sa zaprškom nemojte upotebljavati mast već isključivo ulje.
Ako je čorba pojačana dodavanjem bilo koje količine masti, koristite ulje u istoj srazmeri.
Gotovo sve čorbe začinjene su kiselom pavlakom i žumancetom, a u vreme posta ne jedu se mlečni proizvodi životinjskog porekla, kao ni jaja. Izostavljanjem začinjavanja mrsnim sastojcima spremićete posnu čorbu.
Ukoliko u čorbu stavljamo uloške moraju biti napravljeni od posnog testa.
U kuvaru je zastupljena i čorba od karfiola sa svinjskim mesom. Dovoljno je da ne koristite meso i dodate 1 kašiku ulja kako bi se pojačao ukus povrća. Čorba će i ovako pripremljena zadržati svoj specifičan pikantan ukus.
Posne čorbe su ukusne i zdrave. Služite ih uz so, biber, sirće ili kriške svežeg limuna za one koji vole jači ukus čorbe.
Sledeći ovo uputstvo već imate recepte za čorbe od spanaća, zelja, koprive, kelerabe, tikvica, mirođije, graška, paradajza, pasiranog pasulja, krompira sa prazilukom, šargarepe, kelerabe i celera.
U ovom odeljku dodaćemo još nekolicinu recepata za posne čorbe od povrća i na kraju čorbe spremljene sa ribom.
Za čorbe od povrća koje vam ovde preporučujemo važi pravilo da ih možemo spremiti i mrsno sledeći obrnuto uputstvo (umesto ulja mast, umesto vode bistre supe, korišćenje mlečnih začina sa jajima).

Čorba od zeleni i krompira

Čorba od zeleni

Čorba sa grizom

Čorba od pasiranog sočiva

Čorba od pasiranog karfiola

Čorba od kelja

Čorba od pečuraka

Čorba od praziluka

Potaž od prokelja

Alaska čorba

Čorba od sitne ribe

Riblja čorba sa paradajzom i ajvarom

Čorba od šarana

Riblja čorba moje bake

Riblja čorba sa povrćem

Manić u čorbi od rasola

Idite nazad na Bakin kuvar

PODELI: