Bakini kolači

Bakini kolači

 

Starinske bakine kolače možemo svrstati u nekoliko grupa

Kolači s voćem:

Štrudle: Tanke, savijene kore punjene voćem poput jabuka, šljiva ili višanja, često posute šećerom i cimetom. Imaju prepoznatljivu hrskavu koru i sočan punjenje.

Pita od višanja: Klasik s komadićima višanja u sočnom filu, pečena u hrskavom testu. Osvežavajućeg ukusa, često posuta prah šećerom.

Kolači od testa:

Kiflice: Male, polukružne kiflice od testa punjene džemom, orasima ili makom. Mekane su i obično posute šećerom u prahu.

Kuglofi: Kružni kolači sa rupom u sredini, često s dodatkom suvog voća ili orašastih plodova. Imaju mekanu teksturu i bogat ukus.

Kolači od jaja i mleka:

Palačinke: Tanke kore od jaja, mleka i brašna, koje se peku na tiganju i pune različitim nadevima poput džema, sira ili čokolade.

Mileram pita: Slojevita pita od tankih kora premazanih mileramom i jajima, često sa dodatkom suvog voća ili orašastih plodova.

Kolači od keksa i orašastih plodova:

Vanilice: Dva meka kolačića spojena džemom, filom od oraha ili drugim ukusnim punjenjem.

Orahnjače: Kolači od testa punjeni mlevenim orasima, šećerom i začinima poput cimeta, savijeni u različite oblike poput rolnica ili trouglova.

itd..itd…

Omiljeni kolači naših krajeva:

Na Balkanu postoji bogata tradicija slatkiša i kolača koji su omiljeni među generacijama. Neke od najomiljenijih starinskih poslastica na Balkanu su:

Baklava:

Tanke kore od testa punjene mlevenim orasima ili drugim orašastim plodovima, natopljene sirupom od šećera i meda. Ova poslastica se može naći u različitim varijantama i oblicima širom Balkana.

Kadaif:

Sličan baklavi, ali sa tankim resicama testa umesto listova, punjen orasima ili sirom i preliven sirupom. Izuzetno je sočan i sladak.

Tulumbe:

Prženi kolačići u obliku šupljih šipki, preliveni sirupom od šećera i vode. Mogu biti punjeni kremom ili ostati prazni, ali su uvek preliveni slatkim sirupom.

Urmašice:

Mekani kolačići od testa od kojih se prave male loptice, punjeni urmama, oblikovani i posuti šećerom u prahu. Imaju bogat, sladak ukus.

Šampite:

Lagane, vazdušaste kolače sa hrskavom koricom od belanaca i punjenjem od kisele pavlake ili kreme od vanile, često posute šećerom u prahu.
Vanilice: Meki kolačići punjeni džemom i posuti šećerom u prahu, često sa prepoznatljivim oblikom cvetova.

Orasnice:

Hrskavi kolačići od mlevenih oraha, spojeni kremom ili čokoladom, obično u obliku malih loptica.

Mramorni kolač:

Sočan kolač sa šarama od čokolade i vanile, pravi slatki spoj ova dva ukusa.

Fritule:

Male pržene kuglice od testa, slične krofnama, obično posute šećerom u prahu ili prelivene medom. Tipične su za praznična i slavlja u Dalmaciji.

itd..itd..

Ovi kolači su deo kulturne baštine Balkana i često se spremaju za posebne prilike, proslave ili porodična okupljanja. Njihovi ukusi i teksture često prenose sećanja na tradiciju i porodične trenutke, čineći ih nezamenljivim delom slatkog nasleđa ovog područja.

*******

Bakinim starinskim kolacima ne može se odoleti. Ti divni mirisi koji se šire kroz kuću, svi oni slatki trenuci provedeni uz tanjir pun mrvica sreće. Sećam se kako bih kao dete stajala pokraj bakine starije radne površine, gledajući je kako sprema te čarobne poslastice.

Njeni kolaci su bili pravi dragulji – od mekanih vanilica do hrskavih orašastih kuglica. Svaki zalogaj je bio poput vraćanja u vreme ispunjeno toplinom i ljubavlju. Baka bi nežno mesila testo, dodajući tajnu sastojaka koje je samo ona poznavala. Svojom vestinom bi pretvarala obične sastojke u čarobne poslastice.

Njeni kolaci su bili vise od hrane – bili su deo naše porodične priče. Sedeli bismo za stolom, razgovarajući o svemu i smejući se dok bi prstima grabili još jedan kolac sa tanjira. Taj osećaj zajedništva i topline nikada neće izbledeti.

I dok se vreme nastavlja kretati, miris bakinih kolaca ostaje urezan u srcu i sećanjima. To su ne samo kolaci, već i delići sreće i ljubavi koje čuvam kao najdragocenije nasleđe.

Idite nazad na Bakin kuvar

PODELI: